Talibanii și-au extins teritoriile pe care le controlează în Afganistan

Publicat:

Militanţii talibani şi-au extins teritoriul şi influenţa în Afganistan în 2018, informează o agenţie de monitorizare americană în cel mai recent raport al său, dat publicităţii miercuri, transmite dpa, potrivit agerpres.

În perioada iulie-octombrie, guvernul afgan a pierdut cel puţin şapte districte – din cele 407 – în faţa militanţilor talibani.


Citește și: Juan Guaido NU mai are voie să iasă din Venezuela

La ora actuală, guvernul afgan controlează sau îşi exercită influenţa asupra a circa 53,8 % din districte, faţă de 64% în perioada precedentă, precizează Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction (SIGAR).

SIGAR a fost înfiinţat de Congresul american în 2008 pentru a realiza pentru parlamentari evaluări independente cu privire la investiţiile americane în Afganistan, unde SUA au purtat cel mai lung război din istoria lor.

În prezent, talibanii controlează cel puţin 12% din districtele Afganistanului, în timp ce aproape 34% dintre districte erau disputate la sfârşitul lui octombrie 2018, potrivit raportului.

Potrivit agenţiei de monitorizare americane, numărul forţelor militare afgane a ajuns la cel mai scăzut nivel din ianuarie 2015. Începând din octombrie, ele numărau în jur de 308.700 de militari.

Citește și: Aterizare neobișnuită la Caracas! Un avion plin cu ruși a ajuns în capitala Venezuelei

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a declarat săptămâna trecută că cel puţin 45.000 de militari afgani au fost ucişi din 2004 până în prezent.

Raportul SIGAR a fost dat publicităţii la câteva zile după ce reprezentanţii SUA şi ai talibanilor au încheiat ultima rundă a negocierilor de reconciliere de la Doha.

Preşedintele american Donald Trump a notat miercuri pe contul său de Twitter că “negocierile s-au derulat bine”. “Luptele continuă, însă poporul Afganistanului doreşte pace în acest război care nu se mai termină. Vom vedea în curând dacă negocierile au fost unele de succes?”, a adăugat preşedintele SUA.

Reprezentantul special al SUA pentru reconciliere în Afganistan, Zalmay Khalilzad, a declarat pentru The New York Times că ambele părţi au convenit asupra unui proiect-cadru pentru un acord de pace.

Citește și: Atac cu grenadă într-o moschee din Filipine. Doi oameni au murit și alți patru au fost răniți

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Snapchat, acuzată că ar fi creat un mediu nesigur pentru minori

Snapchat, acuzată că ar fi creat un mediu nesigur pentru minori Snapchat este acuzată că ar fi creat un mediu nesigur pentru minori, expunându-i la...

Prinţesa Beatrice, nepoata regelui Charles, aşteaptă al doilea copil

Prinţesa Beatrice, nepoata regelui Charles, aşteaptă al doilea copil Prinţesa Beatrice, nepoata regelui Charles şi fiica Prinţului Andrew, aşteaptă al doilea copil. Prinţesa şi soţul ei...

O femeie, care s-a căsătorit cu ea însăşi, şi-a sărbătorit primul an de căsnicie cu frişcă, flori şi o cină cu friptură

O femeie, care s-a căsătorit cu ea însăşi, şi-a sărbătorit primul an de căsnicie cu frişcă, flori şi o cină cu friptură O femeie, care...

CEC a constituit o secție de votare pentru alegătorii din instituții medico-sanitare din Chișinău

CEC a constituit o secție de votare pentru alegătorii din instituții medico-sanitare din Chișinău Comisia Electorală Centrală (CEC) a constituit o secție de votare în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.