X

Talibanii și-au extins teritoriile pe care le controlează în Afganistan

Militanţii talibani şi-au extins teritoriul şi influenţa în Afganistan în 2018, informează o agenţie de monitorizare americană în cel mai recent raport al său, dat publicităţii miercuri, transmite dpa, potrivit agerpres.

În perioada iulie-octombrie, guvernul afgan a pierdut cel puţin şapte districte – din cele 407 – în faţa militanţilor talibani.

Citește și: Juan Guaido NU mai are voie să iasă din Venezuela

La ora actuală, guvernul afgan controlează sau îşi exercită influenţa asupra a circa 53,8 % din districte, faţă de 64% în perioada precedentă, precizează Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction (SIGAR).

SIGAR a fost înfiinţat de Congresul american în 2008 pentru a realiza pentru parlamentari evaluări independente cu privire la investiţiile americane în Afganistan, unde SUA au purtat cel mai lung război din istoria lor.

În prezent, talibanii controlează cel puţin 12% din districtele Afganistanului, în timp ce aproape 34% dintre districte erau disputate la sfârşitul lui octombrie 2018, potrivit raportului.

Potrivit agenţiei de monitorizare americane, numărul forţelor militare afgane a ajuns la cel mai scăzut nivel din ianuarie 2015. Începând din octombrie, ele numărau în jur de 308.700 de militari.

Citește și: Aterizare neobișnuită la Caracas! Un avion plin cu ruși a ajuns în capitala Venezuelei

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a declarat săptămâna trecută că cel puţin 45.000 de militari afgani au fost ucişi din 2004 până în prezent.

Raportul SIGAR a fost dat publicităţii la câteva zile după ce reprezentanţii SUA şi ai talibanilor au încheiat ultima rundă a negocierilor de reconciliere de la Doha.

Preşedintele american Donald Trump a notat miercuri pe contul său de Twitter că “negocierile s-au derulat bine”. “Luptele continuă, însă poporul Afganistanului doreşte pace în acest război care nu se mai termină. Vom vedea în curând dacă negocierile au fost unele de succes?”, a adăugat preşedintele SUA.


Reprezentantul special al SUA pentru reconciliere în Afganistan, Zalmay Khalilzad, a declarat pentru The New York Times că ambele părţi au convenit asupra unui proiect-cadru pentru un acord de pace.

Citește și: Atac cu grenadă într-o moschee din Filipine. Doi oameni au murit și alți patru au fost răniți

Tags: AfganistanAshraf GhaniDonald TrumpSpecial Inspector General for Afghanistan Reconstruction (SIGAR)SUAtalibaniZalmay Khalilzad
Categorii: Știrile zilei