X

Talibanii SUSPENDĂ negocierile cu autoritățile afgane

Talibanii au rechemat marţi noapte delegaţia trimisă la Kabul pentru a discuta problema eliberării prizonierilor, informează miercuri dpa, potrivit agerpres.

Suhail Shaheen, un purtător de cuvânt al biroului politic al talibanilor de la Doha, în Qatar, a scris pe Twitter că “prizonierii Emiratului Islamic ar fi trebuit eliberaţi cu mult timp înainte, conform acordului semnat ce deschide calea pentru negocierile intra-afgane”.

Citeşte şi: TSUNAMI în marina americană: Şeful forţelor navale a DEMISIONAT!

O delegaţie a talibanilor formată din trei membri s-a aflat la Kabul timp de aproximativ o săptămână pentru a negocia cu oficialii guvernamentali eliberarea prizonierilor. Gruparea militantă a anunţat încă de luni că nu va continua discuţiile “inutile” cu guvernul afgan.

Anterior, Consiliul Naţional de Securitate al Afganistanului a reacţionat la decizia talibanilor, spunând că discuţiile privind schimbul de prizonieri au intrat într-o fază importantă. “Retragerea de la discuţii într-un asemenea moment arată o lipsă de seriozitate în privinţa păcii”, a scris Consiliul pe Twitter.

În ziua precedentă, Abdul Matin Beig, un oficial guvernamental de rang înalt având strânse legături cu preşedintele Ashraf Ghani, a declarat că talibanii au insistat asupra eliberării a 15 comandanţi talibani care au fost implicaţi în “grave crime umanitare în Afganistan” şi pe care guvernul nu îi poate elibera.

Citeşte şi: Rafael Correa, condamnat la ani grei de închisoare în Ecuador

Acordul semnat între Statele Unite şi talibani la sfârşitul lunii februarie prevede eliberarea a până la 5.000 de prizonieri talibani şi până la 1.000 de deţinuţi guvernamentali înainte de începerea negocierilor de pace intra-afgane.

De asemenea, el deschide calea pentru retragerea treptată a forţelor internaţionale din Afganistan în schimbul garanţiilor de securitate din partea talibanilor. 

Tags: AfganistanConsiliul Naţional de Securitate al Afganistanuluidohakabulqatarschimb de prizonieriSuhail Shaheentalibani
Categorii: Știrile zilei