X

Talibanii vor să restabilească o Constituţie care limitează răspunderea liderilor

Talibanii intenţionează să restabilească o ordine constituţională veche de mai multe decenii pentru guvernul lor de tranziţie, ordine ce limitează răspunderea în faţa cetăţenilor şi parlamentarilor, a declarat un oficial taliban în timpul unei întrevederi la Kabul cu diplomaţi chinezi, informează marţi dpa, potrivit agerpres.

Adept al liniei dure, ministrul taliban al justiţiei Abdul Hakim Sharai a făcut această declaraţie în timpul întrevederii cu ambasadorul chinez la Kabul, Wang Yu, potrivit unui comunicat publicat marţi.

Citeşte şi: Guvernul britanic cere ajutorul armatei în criza de combustibil – Black News

Sharai, care este de asemenea membru al consiliului de conducere al talibanilor, a spus că regimulva aplica ultima constituţie regală din Afganistan, exceptând acele articole care nu sunt conforme cu credinţa islamică.

Talibanii au dat jos la mijlocul lunii august guvernul afgan susţinut pe plan internaţional şi şi-au reinstalat propriul guvern.

Totodată, ministrul taliban a mai afirmat că regimul respectă acele legi şi tratate internaţionale care nu intră în contradicţie cu islamul şi cu principiile talibanilor.

Citeşte şi: Coreea de Nord a tras un PROIECTIL necunoscut în mare – Black News

În Constituţia Afganistanului din 1964, care s-a aplicat până în 1973, ultimul rege al ţării, Zahir Shah, nu era răspunzător în faţa poporului şi parlamentului, aşa cum nu este nici liderul suprem al talibanilor în prezent. De asemenea, era ignorată legea privind partidele politice.

Actuala Constituţie a Afganistanului, pe care talibanii o resping, este considerată una dintre cele mai bune constituţii din regiune datorită drepturilor şi libertăţilor pe care aceasta le consfinţeşte pentru cetăţeni. Constituţia prevede un preşedinte ales, un rol pe care talibanii l-au respins până acum.

Tags: Abdul Hakim SharaiAfganistantanChinaconstitutiekabultalibaniWang Yu
Categorii: Știrile zilei