Cel mai tânăr premier din lume cere un angajament împotriva antisemitismului

Publicat:

Tânărul conservator Sebastian Kurz, câştigătorul alegerilor legislative din Austria, a cerut marţi, în paginile unui cotidian israelian, un angajament clar împotriva antisemitismului din partea viitorilor parteneri din guvernul pe care va trebui să-l formeze, informează AFP.

Kurz a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat cotidianului Israel Hayom, în condiţiile în care formarea unei coaliţii cu Partidul Libertăţii din Austria (FPOe, extrema dreaptă), pe care Israelul l-a boicotat şi l-a acuzat de antisemitism, constituie ipoteza cea mai probabilă.


Citeşte şi: ATAC cu cuţitul într-o staţie de metrou londoneză. Trei victime la Parsons Green

‘Lupta împotriva antisemitismului şi politica noastră de toleranţă zero faţă de orice tendinţă antisemită este foarte importantă pentru mine. Este vorba de o condiţie prealabilă clară pentru formarea oricărei coaliţii sub conducerea mea’, a spus Kurz.

‘Nu trebuie să existe niciun dubiu cu privire la aceasta. Partidul Poporului din Austria (OeVP, creştin-democrat, condus de Kurz) a încercat în trecut să lupte împotriva antisemitismului, inclusiv printre membrii săi, şi vreau să continue să o facă’, a adăugat Kurz.

Întrebat cu privire la un posibil transfer al Ambasadei Austriei din Tel Aviv la Ierusalim, invocată de Heinz-Christian Strache, liderul FPOe, Kurz a răspuns că ‘nu este momentul să se vorbească despre o problemă atât de sensibilă’.

Citeşte şi: Mesageria Telegram, amendată de justiţia rusă din cauză că refuză să coopereze cu serviciile de informații

La rândul său, premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a felicitat pe Kurz în timpul unei convorbiri telefonice, luni seara, solicitându-i în acelaşi timp să continue lupta împotriva antisemitismului.

Israelul şi-a suspendat în 2000 relaţiile cu Austria pentru a protesta împotriva prezenţei în coaliţia de guvernare a FPOe, condus la acea vreme de Jorg Haider şi considerat xenofob şi antisemit. Premierul israelian Ariel Sharon a decis în 2003 să normalizeze relaţiile cu Austria.

Strache, liderul FPOe, clasat pe poziţia a treia în urma alegerilor, se află acum în poziţia de a face jocurile. El s-a deplasat în aprilie 2016 în Israel, unde s-a întâlnit cu oficiali de plan secund din Likud, partidul de dreapta al premierului Netanyahu. El a efectuat de asemenea o vizită la Yad Vashem, memorial al Holocaustului din Ierusalim. Ministerul Afacerilor Externe al Israelului a subliniat la acea dată că a fost vorba de ‘o vizită strict privată’ şi că nu l-a primit nicio personalitate oficială.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.