X

Ţări din Golful Persic denunţă lipsa de atenţie pentru conflictele din Orientul Mijlociu în ultimele decenii

Presate de Occident să arate mai multă solidaritate cu Ucraina invadată de Rusia, două ţări strategice din Golful Persic, Qatarul şi Arabia Saudită, şi-au exprimat sâmbătă regretul pentru lipsa de atenţie pentru conflictele din Orientul Mijlociu în ultimele decenii, scrie AFP, potrivit agerpres.  

Bogate în hidrocarburi, ţările din Golf, apropiate de Occident, dar şi de Rusia, nu au luat o poziţie fermă împotriva Moscovei, fără a sprijini, totuşi, invadarea Ucrainei.

Citește și : Casa Albă: Afirmaţiile lui Biden nu sunt un îndemn pentru înlăturarea lui Putin de la putere

Europenii şi americanii încearcă să obţină în special de la Qatar, unul dintre cei mai importanţi exportatori de gaze la nivel mondial, şi de la Arabia Saudită, principalul furnizor de ţiţei, majorarea producţiei, în contextul în care exporturile ruseşti sunt sub nivelul lor de dinainte de războiul din Ucraina.

“Suferinţa umanitară pe care o vedem în Ucraina (…) există în multe ţări din această regiune de ani de zile”, a declarat ministrul de externe al Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani.

“Nu am văzut niciodată un răspuns internaţional pentru a aborda această suferinţă”, a spus el în cursul unei mese rotunde la Forumul de la Doha, referindu-se la “brutalitatea împotriva poporului sirian, palestinienilor, libienilor, irakienilor, afganilor”.

Şeful diplomaţiei de la Doha a spus că speră că criza din Ucraina va servi drept “un semnal de alarmă” pentru ca întreaga comunitate internaţională să se intereseze despre situaţia din Orientul Mijlociu “cu acelaşi nivel de angajament”.

Regiunea este zguduită de tulburări politice şi conflicte, dintre care unele au provocat unele dintre cele mai grave tragedii umanitare din lume, în special în Yemen şi Siria.

Un discurs video al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a fost difuzat în timpul Forumului de la Doha, în care el a cerut mai ales Qatarului să îşi mărească producţia de gaze. De asemenea, a încercat să atragă simpatia Orientului Mijlociu comparând războiul din ţara sa cu cel din Siria, unde ruşii susţin militar regimul.

În cadrul acestui forum, ministrul saudit de externe a fost de partea poziţia omologului său din Qatar.

Citește și : Josep Borrell: Încheierea unui acord în dosarul nuclear iranian este o ‘chestiune de zile’

“Angajamentul comunităţii internaţionale” pentru Ucraina în comparaţie cu cel care a fost înainte pentru ţările din Orientul Mijlociu este “foarte diferit”, a subliniat Faisal bin Farhan.

“Ar trebui să aveţi un dialog mai bun cu restul comunităţii internaţionale”, le-a spus ministrul saudit responsabililor americani şi europeni prezenţi alături de el.

Tags: Arabia sauditaMohammed bin Abdulrahman Al ThanioccidentOrientul Mijlociurusiaucraina
Categorii: Sinteze