Mai multe ţări europene critică decizia ‘unilaterală’ a lui Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului

Publicat:

Mai multe ţări europene au criticat miercuri seară decizia preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, apreciind că statutul acestui oraş trebuie să fie stabilit în cadrul procesului de pace din Orientul Mijlociu, informează agenţiile internaţionale de presă, precizează agerpres .

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că nu susţine decizia ‘unilaterală’ a preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a lansat un apel la calm în regiunea Orientului Mijlociu.


”Aceasta este o decizie regretabilă pe care Franţa nu o aprobă şi care este contrară dreptului internaţional şi tuturor rezoluţiilor Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Statutul Ierusalimului este o chestiune de securitate internaţională care priveşte întreaga comunitate internaţională. Statutul Ierusalimului trebuie să fie decis de israelieni şi palestinieni în cadrul negocierilor sub auspiciile Naţiunilor Unite”, a declarat Macron într-o conferinţă de presă la Alger, unde efectuează o vizită.

Citește și : Mahmoud Abbas a declarat că Ierusalimul este „capitala eternă a statului Palestina”

El a reafirmat că Franţa şi Europa susţin soluţia coexistenţei a două state – unul israelian şi unul palestinian – şi a subliniat că Parisul este gata să lucreze cu părţile interesate pentru găsirea unei soluţii.

La rândul său, Italia a susţinut că statutul Ierusalimului trebuie să fie ‘definit în cadrul unui proces de pace’.

”Ierusalimul – Oraşul Sfânt, unic în lume. Viitorul său trebuie să fie definit în cadrul unui proces de pace bazat pe (coexistenţa a) două state, Israel şi Palestina”, a reacţionat pe Twitter premierul italian Paolo Gentiloni.

Ministrul de externe polonez Witold Waszczykowski, citat de PAP, a afirmat că Polonia ‘încă priveşte Tel Aviv drept capitala Israelului’. ”Acolo este locul unde se află ambasada noastră. Dar ne dăm seama că principalele instituţii ale Israelului sunt localizate în Ierusalim”, a spus şeful diplomaţiei de la Varşovia.

Potrivit DPA, Margot Wallstrom, ministrul de externe al Suediei, ţară care în prezent este membră a Consiliului de Securitate al ONU, a avertizat că o ‘acţiune unilaterală privind Ierusalimul ameninţă pacea şi stabilitatea în regiune şi în afara ei’.

Wallstrom a estimat că este ‘vital să se protejeze statutul special al Ierusalimului aşa cum a fost stabilit de ONU şi să se respecte rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU’. În anul 2014, Suedia a recunoscut Palestina ca stat, ceea ce a dus la înrăutăţirea relaţiilor între ţara scandinavă şi Israel.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunţ ce marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu.

Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim şi a anunţat că vicepreşedintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile. Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creştină, iudaică şi musulmană, n.r.) şi că Israelul are dreptul de a-şi decide propria capitală.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România Procesele tehnice și tehnologiile moderne utilizate în crearea monedelor comemorative au fost discutate...

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa Lhakpa Sherpa...

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte Consiliul Local al Barcelonei a aprobat majorarea taxei turistice de la 3,25 euro la 4...

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament În ziua ceremoniei de deschidere...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.