Ţările baltice se vor decupla de la reţeaua electrică controlată de Rusia

Publicat:

Ţările baltice se vor decupla de la reţeaua electrică controlată de Rusia

Operatorii reţelelor electrice din Estonia, Letonia şi Lituania au semnat un acord vizând decuplarea de la reţeaua electrică sincronizată cu Rusia şi Belarus, aşa-numitul sistem BRELL, care datează din perioada sovietică, în luna februarie 2025, transmite Reuters, potrivit stiripesurse.ro.

Cele trei ţări baltice se bazează chiar şi acum pe operatorii ruşi pentru controlul frecvenţelor şi echilibrarea reţelei electrice.


Citeşte şi: Partidul Republican îl nominalizează oficial pe Trump drept candidatul său la preşedinţie – Stiripesurse.md

“Vom părăsi BRELL în luna februarie. Ţările baltice vor testa funcţionarea izolată a reţelelor electrice şi decuplarea”, a scris marţi ministrul lituanian al Energiei, Dainius Kreivys, într-o postare pe Facebook.

Ţările baltice se vor decupla de la reţeaua electrică controlată de Rusia

“Am ştiut dintotdeauna că, aşa cum am devenit parte a Uniunii Europene şi NATO, vom deveni şi parte a sistemului european de electricitate”, a adăugat oficialul lituanian.

După un deceniu de negocieri, statele baltice au semnat în 2018 un acord pentru a-şi conecta reţele electrice la reţeaua din UE până în 2025.

Uniunea Europeană a alocat o sumă totală de 1,2 miliarde de euro pentru a pregăti regiunea baltică de decuplarea de reţeaua BRELL, acoperind aproximativ trei sferturi din costuri, a precizat şi Litgrid, operatorul reţelei electrice din Lituania, într-un comunicat separat publicat marţi.

Decuplarea ar urma să aibă loc în data de 8 februarie, când ţările baltice îşi vor sincroniza frecvenţele reţelelor lor cu cea din Europa continentală, via o legătură cu Polonia, a precizat Litgrid. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Gabriel Resources obține suspendarea provizorie a deciziei prin care a pierdut procesul intentat României

Gabriel Resources obține suspendarea provizorie a deciziei prin care a pierdut procesul intentat României Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă...

VIDEO – Biden spune că s-a exprimat greşit atunci când a cerut ”ţintirea” lui Trump

Biden spune că s-a exprimat greşit atunci când a cerut ''ţintirea'' lui Trump Preşedintele american Joe Biden a declarat luni, într-un interviu pentru NBC, că...

Diaconescu: Tentativa de asasinat are un rol signifiant în alegerile din SUA, dar nu determinant

Diaconescu: Tentativa de asasinat are un rol signifiant în alegerile din SUA, dar nu determinant Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a vorbit, marți, la...

Rusia a amânat Jocurile Prieteniei

Rusia a amânat Jocurile Prieteniei Jocurile Mondiale ale Prieteniei, o alternativă lansată de Rusia la Jocurile Olimpice de la Paris, au fost amânate pentru 2025,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.