X

Ţările cele mai sărace au nevoie urgentă de vaccinuri pentru a stopa variantele de COVID

Țările mai bogate trebuie să ofere urgent mai multe vaccinuri Covid națiunilor mai sărace sau să riște noi variante emergente și să forțeze viitoarele blocaje, au avertizat principalele organisme mondiale.

Șefii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Fondului Monetar Internațional (FMI), Grupului Băncii Mondiale și Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) fac această pledoarie într-un articol publicat de The Telegraph și alte ziare din țările bogate.

O “prăpastie periculoasă” apare între națiunile mai bogate și cele mai sărace în ceea ce face ca vaccinurile și riscurile să creeze o pandemie “cu două piste”, avertizează autorii.

Ei scriu: “Din ce în ce mai mult, se dezvoltă o pandemie cu două piste. Distribuția inechitabilă a vaccinurilor nu numai că lasă milioane nespuse de oameni vulnerabili la virus, ci permite, de asemenea, apariția și ricoșarea unor variante mortale în întreaga lume.

“Chiar și țările cu programe avansate de vaccinare au fost forțate să reimpună măsuri mai stricte de sănătate publică. Nu trebuie să fie așa.”

Aceasta vine pe fondul îngrijorării faţă de cazurile în creștere ale variantei indiene care pot deraia planurile de ridicare a tuturor restricțiilor de blocare rămase în Anglia începând cu 21 iunie.

Întrebat dacă afacerile locale din UK ar trebui să se pregătească pentru o amânare, George Eustice, ministrul Mediului din Regat, a declarat că guvernul britanic “nu poate exclude nimic”.

Aproape 75% dintre adulții din Marea Britanie au primit până acum prima doză de vaccin și puțin peste 48% au primit ambele doze, ceea ce înseamnă că sunt complet vaccinați.

Deși în prezent doar cei peste 30 de ani sunt eligibili pentru a fi imunizaţi, oricine cu vârsta peste 18 ani a fost invitat să se prezinte pentru un vaccin la un centru walk-in amenajat pe stadionul Twickenham.

Miniștrii planifică deja un val de vaccinuri “de rapel” în toamnă, cu speranța că serurile vor putea fi actualizate pentru a proteja împotriva noilor variante.

Articolul din The Telegraph este scris în comun de Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS; Kristalina Georgieva, directorul general al FMI; David Malpass, președintele Grupului Băncii Mondiale și Ngozi Okonjo-Iweala, directorul general al OMC.

Apare simultan în ziare de top din alte țări din grupul de națiuni G7: Der Spiegel în Germania, La Repubblica în Italia, Le Monde în Franța, Asahi Shimbun în Japonia și The Washington Post în America. De asemenea, articolul a fost publicat în El Pais în Spania, Asharq Al-Awsat, un ziar internațional arab, O Estado de S Paulo în Brazilia, Times of India și All Africa.com.

Autorii fac un apel pentru 50 miliarde dolari în noi angajamente de cheltuieli, o mare parte din care ar fi subvenții pentru a ajuta națiunile în curs de dezvoltare cu scheme de vaccinare. Aceștia sugerează că ținta de vaccinare a 30% din populația lumii până la sfârșitul anului 2021 ar trebui să crească la 40% şi la 60% până în prima jumătate a anului 2022.

Pentru a realiza acest lucru, autorii spun că “dozele trebuie donate imediat” țărilor în curs de dezvoltare și solicită investiții în producția de vaccinuri pentru a produce încă un miliard de doze.

Articolul a fost programat pentru săptămâna în care miniștrii de finanțe din G7 se întâlnesc la Londra, iar miniștrii sănătății din G7 se întâlnesc la Oxford.

Se speră că, atunci când liderii mondiali ai G7 se vor întâlni la Cornwall pe 11 iunie, pot conveni asupra unui progres în ceea ce privește angajamentele de a ajuta la vaccinarea populațiilor din țările în curs de dezvoltare. Există deja o unitate internațională pentru a ajuta la a aduce vaccinuri națiunilor mai sărace – Covid-19 Vaccines Global Access, prescurtat COVAX, care face parte din OMS.

Luni, peste 100 de parlamentari și colegi transpartinici i-au cerut primului ministru britanic să se angajeze să doneze o doză de vaccin schemei Covax a OMS pentru fiecare doză cumpărată pentru utilizare în Marea Britanie.

Boris Johnson atrage adesea atenția asupra contribuției de jumătate de miliard de lire sterline a Regatului Unit la COVAX atunci când este întrebat dacă UK face suficient în acest sens, menționând la începutul acestei luni că 40 de milioane de doze au fost donate în 117 țări.

Însă articolul liderilor care conduc organismele internaționale din prima linie a luptei împotriva pandemiei echivalează cu un avertisment că țările bogate sunt încă în lipsă de ceea ce este necesar. Autorii notează că unele țări cu venituri mici au primit mai puțin de 1% din totalul vaccinurilor Covid administrate în întreaga lume până acum.

„Creșterea ambiției noastre și vaccinarea mai rapidă a mai multor persoane”, prin ridicarea obiectivelor pentru vaccinările la nivel mondial. „Asigurați-vă împotriva riscurilor, cum ar fi noile variante care ar putea necesita vaccinuri de rapel”. Se știe că apar noi variante atunci când cazurile de Covid cresc în rândul populațiilor. Ei avertizează: „Chiar dacă unele țări bogate discută deja despre lansarea de vaccinuri de rapel către populațiile lor, marea majoritate a oamenilor din țările în curs de dezvoltare – chiar și lucrătorii din domeniul sănătății din prima linie – încă nu au primit prima doză. ” Ei propun un plan în trei puncte pentru a aborda problema: extinderea implementării vaccinului, precum și testarea și depistarea, aprovizionarea cu oxigen, terapiile și alte măsuri de sănătate publică.

‘Apelarea la finanțare inițială, donații inițiale de vaccin și investiții de precauție și planificare inițiale, mai degrabă decât angajamente care se pot concretiza lent’, se adaugă în document.

“Investiția a 50 de miliarde de dolari pentru a pune capăt pandemiei este potențial cea mai bună utilizare a banilor publici pe care îi vom vedea în timpul vieții noastre. Dar fereastra de oportunitate se închide repede. Încetarea pandemiei este o problemă rezolvabilă care necesită acțiune globală, acum. Să ne adunăm cu toții și să ne facem treaba.”

Apariția unei pandemii cu două piste ne amenință pe toți

Semnatari: Kristalina Georgieva, Tedros Adhanom Ghebreyesus, David Malpass, Ngozi Okonjo-Iweala

Pe măsură ce se fac pregătiri pentru summitul G7 din Regatul Unit de săptămâna viitoare, primul punct pe ordinea de zi este modul de a pune capăt pandemiei de Covid și de a asigura redresarea globală. Ne aşteaptă provocări urgente cu care trebuie să ne confruntăm. Până acum a devenit foarte clar că nu va exista o redresare pe scară largă fără încetarea crizei de sănătate. Accesul la vaccinare este esențial pentru ambele. 

S-au înregistrat progrese impresionante pe frontul vaccinării. Oamenii de știință au venit cu mai multe vaccinuri într-un timp record. Finanțarea publică și privată fără precedent a sprijinit cercetarea, dezvoltarea și extinderea producției de vaccinuri. Dar persistă o prăpastie periculoasă între națiunile mai bogate și cele mai sărace.

De fapt, chiar dacă unele țări bogate discută deja despre lansarea vaccinurilor de rapel către populațiile lor, marea majoritate a oamenilor din țările în curs de dezvoltare – chiar și lucrătorii din domeniul sănătății de primă linie – încă nu au primit prima doză. Cele mai slab servite sunt țările cu venituri mici, care au primit mai puțin de 1% din vaccinurile administrate până acum.

Din ce în ce mai mult, se dezvoltă o pandemie cu două căi, țările mai bogate având acces, iar cele mai sărace fiind lăsate în urmă. Distribuția inechitabilă a vaccinului nu numai că lasă nenumărate milioane de oameni vulnerabili la virus. Permite, de asemenea, să apară variante mortale și să ricoșeze în întreaga lume.

Pe măsură ce variantele continuă să se răspândească, chiar și țările cu programe avansate de vaccinare au fost forțate să reimpună măsuri mai stricte de sănătate publică, iar unele au implementat restricții de călătorie. La rândul său, pandemia în curs de desfășurare duce la adâncirea divergențelor economice, cu consecințe negative pentru toți.

Nu trebuie să fie așa. De aceea, solicităm un nou nivel de sprijin internațional pentru – și implementarea – unei strategii intensificate, coordonate, susținute de noi finanțări, pentru vaccinarea lumii.

O propunere recentă a personalului FMI propune un plan cu obiective clare, acțiuni pragmatice și la un cost fezabil. Se bazează pe și susține activitatea continuă a OMS, a partenerilor săi din inițiativa Accelerator Access to Covid-19 Tools (ACT) și a programului său global de acces la vaccin, COVAX, precum și a activității Grupului Băncii Mondiale, al OMC și a multor altora.

Aproximativ 50 de miliarde de dolari, vor duce la sfârșitul pandemiei mai rapid în lumea în curs de dezvoltare, vor reduce infecțiile și pierderea de vieți umane, vor accelera redresarea economică și vor genera aproximativ 9 trilioane de dolari în producția globală suplimentară până în 2025.

Este o victorie pentru toți – în timp ce aproximativ 60 la sută din câștiguri vor fi destinate piețelor emergente și economiilor în curs de dezvoltare, restul de 40 la sută va aduce beneficii lumii dezvoltate. Și asta fără a lua în considerare beneficiile inestimabile asupra sănătății și vieții oamenilor.

Ce presupune asta? În primul rând, creșterea ambiției noastre și vaccinarea mai rapidă a mai multor persoane: OMS și partenerii săi din COVAX și-au stabilit un obiectiv de vaccinare a aproximativ 30% din populația din toate țările până la sfârșitul anului 2021. Dar acest lucru poate ajunge chiar și la 40% prin alte acorduri și investiții în creștere și la cel puțin 60% până în prima jumătate a anului 2022.

Pentru a face acest lucru este nevoie de finanțare suplimentară pentru țările cu venituri mici și medii, cu o proporție foarte semnificativă sub formă de granturi și finanțare concesională. Pentru a obține urgent mai multe persoane vaccinate, dozele trebuie donate imediat țărilor în curs de dezvoltare, sincronizate cu planurile naționale de implementare a vaccinurilor, inclusiv prin COVAX. Cooperarea în domeniul comerțului este, de asemenea, necesară pentru a asigura fluxuri transfrontaliere libere și pentru a crește aprovizionarea cu materii prime și vaccinuri finite.

În al doilea rând, asigurarea împotriva riscurilor în sensul scăderii, ar fi noile variante care pot necesita vaccinuri de rapel. Aceasta înseamnă investiții în capacități suplimentare de producție a vaccinurilor cu cel puțin un miliard de doze, diversificarea producției în regiuni cu capacitate actuală redusă, schimbul de tehnologie și know-how, extinderea supravegherii genomice și a lanțului de aprovizionare și planuri de urgență pentru a face față mutațiilor virusului sau șocurilor de aprovizionare.

Toate blocajele legate de extinderea ofertei trebuie eliminate și solicităm membrilor OMC să accelereze negocierile către o soluție pragmatică în ceea ce privește proprietatea intelectuală. O serie de țări cu venituri mici și medii fac, de asemenea, demersuri pentru a investi în propria lor capacitate de producție locală, care este esențială nu doar pentru a pune capăt acestei pandemii, ci pentru a ne pregăti pentru următoarea.

În al treilea rând, stimularea imediată a testării și urmăririi, a aprovizionării cu oxigen, a măsurilor terapeutice și de sănătate publică, sporind în același timp implementarea vaccinurilor și inițiativa ACT-Accelerator. OMS, UNICEF, Banca Mondială și GAVI au efectuat evaluări ale gradului de pregătire pentru vaccinuri în peste 140 de țări în curs de dezvoltare și au oferit sprijin și finanțare la fața locului pentru a se pregăti pentru lansarea vaccinului. 

Cum rămâne cu costurile? Din cele 50 de miliarde de dolari, există un caz puternic pentru granturi de cel puțin 35 de miliarde de dolari. Guvernele G20 au transmis semnale pozitive, recunoscând importanța furnizării unei finanțări suplimentare de aproximativ 22 de miliarde de dolari pentru 2021 acceleratorului ACT.

O finanțare suplimentară de aproximativ 13 miliarde USD este necesară pentru a stimula aprovizionarea cu vaccinuri în 2022 și pentru a extinde în continuare testarea, terapia și supravegherea. Restul planului general de finanțare – aproximativ 15 miliarde de dolari – ar putea proveni de la guvernele naționale sprijinite de băncile multilaterale de dezvoltare, inclusiv de facilitatea financiară de 12 miliarde de dolari a Băncii Mondiale pentru vaccinare.

Pentru ca planul să funcționeze, există două cerințe suplimentare – viteza și coordonarea.

Acesta solicită finanțare inițială, donații inițiale de vaccin și investiții preventive și planificare, mai degrabă decât angajamente care ar putea să se concretizeze mai lent. Este esențial ca toate acestea să fie puse la dispoziție cât mai curând posibil.

De asemenea, este nevoie de o acțiune globală coordonată, întemeiată pe transparență deplină în procesul de achiziții publice și de livrare. Succesul strategiei depinde de toate părțile – instituții financiare publice, private, internaționale, fundații – care se mișcă în tandem.

Investirea a 50 de miliarde de dolari pentru a pune capăt pandemiei este potențial cea mai bună utilizare a banilor publici pe care o vom vedea în timpul vieții noastre. Aceasta va plăti un dividend imens de dezvoltare și va stimula creșterea și bunăstarea la nivel global. Dar fereastra de oportunitate se închide rapid – cu cât așteptăm mai mult, cu atât devine mai costisitoare în suferința umană și în pierderile economice.

În numele celor patru organizații ale noastre, anunțăm un nou angajament de a colabora pentru a extinde finanțarea necesară, pentru a stimula producția și pentru a asigura un flux lin de vaccinuri și materii prime la nivel transfrontalier, pentru a crește în mod dramatic accesul la vaccinuri pentru a sprijini răspunsul la sănătate și redresarea economică și pentru a aduce speranța necesară.

Instituțiile noastre își intensifică misiunea pentru a transforma această speranță în realitate: 

FMI pregătește o alocare fără precedent a Drepturilor Speciale de Tragere (DST) pentru a spori rezervele și lichiditatea membrilor săi. OMS încearcă să identifice finanțarea, astfel încât nevoile urgente ale planului său strategic de pregătire și răspuns și ale parteneriatului ACT-Accelerator să poată fi satisfăcute, Covid-19 Technology Access Pool (C-TAP) stimulând schimbul de know-how și tehnologie.

Banca Mondială va avea proiecte de vaccinare în funcțiune în cel puțin 50 de țări până la jumătatea anului – corporația financiară internațională lucrează pentru a mobiliza sectorul privat pentru a spori oferta de vaccin pentru țările în curs de dezvoltare. Iar OMC lucrează la eliberarea lanțurilor de aprovizionare pentru ca planul să aibă succes.

Încetarea pandemiei este o problemă rezolvabilă care necesită acțiuni globale – acum. Să ne strângem cu toții și să facem treaba.’

Kristalina Georgieva este director general al Fondului Monetar Internațional; Tedros Adhanom Ghebreyesus este directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății; David Malpass este președintele Grupului Băncii Mondiale; Ngozi Okonjo-Iweala este directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului

Tags: Banca MondialacoronavirusCOVAXcovid-19David MalpassFondul Monetar Internaţional (FMI)Kristalina GeorgievaNgozi Okonjo-IwealaOMC (Organizaţia Mondială a Comerţului)Organizaţia Mondiale a Sănătăţii (OMS)Tedros Adhanom Ghebreyesusvaccin
Categorii: Știrile zilei