Ţările de Jos au selectat Naval Group din Franţa pentru o comandă de patru submarine

Publicat:

Ţările de Jos au selectat Naval Group din Franţa pentru o comandă de patru submarine

Ţările de Jos au anunţat vineri că au selectat Naval Group din Franţa pentru o comandă de patru submarine, un proiect de mai multe miliarde de euro, transmite AFP.

Anunţul a fost făcut de Christophe van der Maat, secretar de stat pentru apărare, la Den Helder, unde se află cea mai mare bază navală a marinei olandeze, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Noua bombă teleghidată a Rusiei provoacă distrugeri şi victime grele pe frontul ucrainean (CNN)

Naval Group ‘a reuşit să propună o ofertă echilibrată, polivalentă şi realistă. Industria olandeză va avea de asemenea un rol important de jucat, o condiţie importantă în procesul de atribuire’, a afirmat el.

Competitorii grupului public francez Naval Group, aliat cu compania olandeză Royal IHC, au fost germanii de la thyssenkrupp Marine Systems (TKMS) şi suedezii de la Saab în alianţă cu constructorul naval olandez Damen.

Acest lung proces început în 2015 vizează înlocuirea celor patru submarine de clasa Walrus lansate la începutul anilor 1990 şi din care primul a fost retras din serviciu toamna trecută pentru ca piesele sale să fie folosite la mentenanţa celorlalte.

Anunţul guvernului oficializează o informaţie care circula deja în presă de câteva zile şi care a provocat agitaţie în cadrul parlamentului, ce va fi chemat să îşi dea acordul înaintea semnării contractului.

Miercuri seară, într-o dezbatere în camera inferioară, deputatul Chris Stoffer din partidul SGP – cu o puternică bază în regiunea unde are sediul Damen – a cerut ‘să nu fie lăsat acest guvern să decidă, ci un nou guvern care alege interesul Ţărilor de Jos’.

Executivul condus de Mark Rutte se ocupă de afacerile curente ale ţării după alegerile din noiembrie, câştigate de partidul de extremă dreapta al lui Geert Wilders şi în urma cărora, într-un sistem politic foarte fragmentat, se profilează un guvern format parţial din tehnocraţi.

Contractul cu Naval Group, care mai urmează să fie negociat, intră în categoria achiziţiilor de peste 2,5 miliarde de euro şi s-ar putea situa între 4 şi 6 miliarde, potrivit cotidianului De Telegraaf.

Contractul va include un acord de cooperare industrială, vizând ‘întărirea bazei tehnologice şi industriale a apărării olandeze’, conform ministerului de resort, chiar dacă asamblarea submarinelor se va face la şantierul naval al grupului selectat.

Primele două submarine vor intra în serviciu în zece ani de la semnarea contractului, potrivit Ministerului Apărării.

Citește și: Viktor Orban: Numele păcii este Donald Trump

Contractul marchează pentru Naval Group un prim succes la export al submarinului său Barracuda, din care 12 exemplare fuseseră vândute Australiei înainte ca aceasta să anuleze contractul în favoarea parteneriatului AUKUS cu SUA şi Marea Britanie.

Un prim submarin Barracuda, Suffren, echipează marina franceză într-o versiune cu propulsie nucleară. Modelul propus Ţărilor de Jos este cu propulsie convenţională diesel electrică şi ceva mai mic, de 3.000 de tone faţă de 4.500.

Marina olandeză a cerut să fie dotată cu submarine oceanice cu autonomie mare, care să poată opera departe de bazele sale, scop pentru care Barracuda a fost conceput.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Oficialii ruși și aliații lor din Moldova discută la Moscova despre ‘anexarea’ Moldovei de România. Printre aceștia s-au numărat Șor, Țîrdea și Marchel

Oficialii ruși și aliații lor din Moldova discută la Moscova despre 'anexarea' Moldovei de România. Printre aceștia s-au numărat Șor, Țîrdea și Marchel Oficialii ruși...

Fostul judecător Valeriu Ghedreuțan, demis de CSM și condamnat la 10 ani de închisoare este de negăsit

Fostul judecător Valeriu Ghedreuțan, demis de CSM și condamnat la 10 ani de închisoare este de negăsit Fostul judecător al Judecătoriei Drochia, Valeriu Ghedreuțan, condamnat...

VIDEO – Judecătoarea Marina Rusu: Dubiile Pre-Vetting sunt ca expresia ‘de a căuta nod în papură’

VIDEO - Judecătoarea Marina Rusu: Dubiile Pre-Vetting sunt ca expresia 'de a căuta nod în papură' Judecătoarea Marina Rusu a fost audiată repetat de Comsia...

Avertizare hidrologică de Cod galben: Nivelul apelor din râuri, în scădere

Avertizare hidrologică de Cod galben: Nivelul apelor din râuri, în scădere Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis o avertizare hidrologică de Cod galben. Intervalul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.