Ţările de Jos cer o derogare de la normele UE după ce au înăsprit legea împotriva imigraţiei

Publicat:

Ţările de Jos cer o derogare de la normele UE după ce au înăsprit legea împotriva imigraţiei

Ţările de Jos au anunţat miercuri că au solicitat Bruxellesului o derogare de la normele UE privind azilul, la câteva zile după ce coaliţia aflată la putere a dezvăluit cele mai dure măsuri privind imigraţia luate vreodată în această ţară, relatează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

“Tocmai am informat Comisia Europeană că doresc un ‘opt-out’ (o derogare) în materie de migraţie în Europa pentru Ţările de Jos”, a declarat Marjolein Faber, ministrul pentru azil şi migraţie, din partea partidului de extrema dreaptă PVV.


Citeşte şi: Cel mai ţintit atac din istorie! Pagerele libanezilor AU EXPLODAT din senin (VIDEO)! Sunt mulţi morţi şi mii de răniţi! – Stiripesurse.md

“Trebuie să ne ocupăm din nou de propria politică în materie de azil”, a scris aceasta pe platforma X.

Ţările de Jos cer o derogare de la normele UE după ce au înăsprit legea împotriva imigraţiei

Guvernul olandez învestit în iulie promite de mai multe luni lansarea unei astfel de proceduri. Dar însuşi liderul extremei drepte olandeze Geert Wilders a declarat pentru AFP în luna mai că obţinerea unei eventuale derogări ar putea lua “ani de zile”.

Experţii şi-au exprimat de asemenea rezervele.

O derogare “nu poate fi obţinută decât prin modificarea” dispoziţiilor europene fundamentale, a declarat Consiliul consultativ privind migraţia, subliniind că cele 27 de state membre ale UE trebuie să accepte o astfel de decizie.

Ţările de Jos cer o derogare de la normele UE după ce au înăsprit legea împotriva imigraţiei

“Numărul solicitanţilor de azil trebuie să fie atunci repartizat între un număr mai restrâns de alte state membre”, indică membrii Consiliului respectiv, Mark Klaassen şi Laura Kok, pe site-ul instituţiei. “Nu toate statele membre vor fi încântate de aceasta”, adaugă ei.

Danemarca a negociat un acord pentru excluderea ţării din politicile comune de azil ale UE.

Cererea olandeză vine la doar câteva zile după ce premierul Dick Schoof a anunţat cele mai stricte măsuri privind imigraţia luate vreodată în ţară, din cauza a ceea ce el a calificat drept o “criză a azilului”.

Pe acest fundal, au apărut deja fisuri în coaliţia fragilă formată din Partidul Libertăţii (PVV, de extrema dreaptă), BBB (pro-fermieri), partidul liberal de dreapta VVD şi NSC, anticorupţie.

Preşedinta interimară a grupului parlamentar al NSC, Nicolien van Vroonhoven, a declarat luni că partidul său va vota în favoarea unor măsuri drastice în materie de imigraţie numai dacă organismul consultativ al Consiliului de Stat va da undă verde. Declaraţia a provocat furia lui Geert Wilders, câştigătorul surpriză al alegerilor din noiembrie, care a renunţat la ambiţiile sale de prim-ministru după ce cel puţin un partid al coaliţiei a ameninţat că va părăsi negocierile. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Andrei Năstase și-a depus semnăturile la CEC pentru a fi înscris în cursa pentru alegerile prezidențiale

Andrei Năstase și-a depus semnăturile la CEC pentru a fi înscris în cursa pentru alegerile prezidențiale Comisia Electorală Centrală a recepționat documentele și listele de...

Dorin Recean: Autoritățile vor aloca bani pentru restabilirea infrastructurii afectate de ploile torențiale

Dorin Recean: Autoritățile vor aloca bani pentru restabilirea infrastructurii afectate de ploile torențiale Autoritățile vor aloca bani pentru restabilirea infrastructurii afectate de ploile torențiale din...

O companie care exportă fier vechi se plânge că Serviciul Vamal al Ucrainei blochează tranzitul până în portul Reni

O companie care exportă fier vechi se plânge că Serviciul Vamal al Ucrainei blochează tranzitul până în portul Reni Compania „Sofilarex Plus” SRL, înregistrată în...

Atenție la ciuperci! ANSA recomandă consumatorilor să fie precauți

Atenție la ciuperci! ANSA recomandă consumatorilor să fie precauți Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă consumatorilor să fie precauți la achiziționarea ciupercilor din surse...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.