Ţările membre CPI reiterează sprijinul acordat Curţii

Publicat:

Ţările care au aderat la Curtea Penală Internaţională au reiterat miercuri sprijinul lor pentru CPI, aflată recent sub tirul criticilor din partea administraţiei Trump, îndemnând-o în acelaşi timp îşi mărească viteza de lucru, relatează AFP, scrie Agerpres.

“Uniunea Europeană susţine cu fermitate Curtea Penală Internaţională, precum şi activitatea acesteia ca instituţie judiciară independentă şi imparţială”, a declarat Heidemaria Guerer, ambasadoarea Austriei în Olanda, în numele UE a cărei preşedinţie prin rotaţie este asigurată de ţara sa.


Citește și : EXPLOZIE la o benzinarie din Italia. Doi morți și zeci de răniți

Şi alte ţări, printre care unele din Africa unde CPI este activă, ca Nigeria şi Uganda, s-au angajat, cu prilejul reuniunii anuale a statelor membre, la sediul Curţii de la Haga, să continue sprijinul acordat acestei instituţii.

Înfiinţată pentru a aduce în faţa justiţiei cele mai grave atrocităţi comise pe glob, CPI a fost creată în 1998 după adoptarea Statutului de la Roma, care a sărbătorit 20 de ani în 2018. Intrat în vigoare în 2002, acest tratat fondator al Curţii a fost ratificat între timp de 123 de ţări.

Acuzată de unele ţări africane de lipsă de imparţialitate, CPI a fost recent criticată de preşedintele american, Donald Trump, şi de consilierul său pentru securitate naţională, John Bolton.

În septembrie, Donald Trump a atacat vehement Curtea, afirmând că aceasta nu are “nicio legitimitate şi nicio autoritate”.

În aceeaşi lună, John Bolton a ameninţat cu sancţiuni judecători şi procurorii Curţii dacă au în vizor cetăţeni americani sau Israelul.

Nici Israelul, nici Statele Unite nu sunt membri ai Curţii, dar fac obiectul unei anchete minuţioase din partea procurorilor săi.

Procurorul CPI Fatou Bensouda a deschis o anchetă preliminară în legătură cu presupusele crime de război şi crime împotriva umanităţii ce ar fi fost comise în teritoriile palestiniene.

În raportul său anual, ea a afirmat că biroul său a “progresat considerabil” în dosarul respectiv şi “intenţionează să îşi încheie ancheta preliminară cât mai curând posibil”.

Citește și : Un mic pas spre pace în Yemen – Negocierile vor începe joi în Suedia

Exprimându-şi sprijinul pentru CPI, delegatul Marii Britanii, Andrew Murdoch, a declarat că unele critici la adresa Curţii sunt “prost plasate”.

Totodată, el a îndemnat CPI să îşi mărească viteza de lucru, inclusiv în ce priveşte anchete şi procesele sale.

“După 20 de ani şi cu 1,5 miliarde de euro cheltuiţi, avem numai trei condamnări pentru crime” majore emanând de la CPI, a declarat el în prezenţa celorlalţi delegaţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.