Țările UE ajung la un acord cu privire la prima lege privind bunăstarea câinilor și pisicilor

Publicat:

Țările UE ajung la un acord cu privire la prima lege privind bunăstarea câinilor și pisicilor

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au convenit miercuri asupra mandatului lor pentru a negocia ulterior cu Parlamentul European versiunea finală a unei legi care are ca scop îmbunătățirea bunăstării câinilor și pisicilor și care stabilește pentru prima dată standarde minime la nivelul UE, scrie 20 MINUTOS, potrivit stiripesurse.ro.

Consiliul UE a indicat într-un comunicat că propunerea legislativă a Comisiei Europene vizează creșterea bunăstării câinilor și pisicilor de la crescători, unități de vânzare și adăposturi. Între timp, se urmărește și îmbunătățirea protecției consumatorilor, garantarea concurenței loiale și combaterea comerțului ilegal.


Vezi şi: VIDEO – Dezbatere tensionată între un Trump plin de aplomb şi un Biden confuz – Stiripesurse.md

“Propunerea nu afectează proprietarii individuali de animale de companie. Cu toate acestea, oricine dorește să introducă o pisică sau un câine pe piața UE va trebui să se asigure că are un microcip în scopuri de trasabilitate”, a explicat instituția comunitară.
Întrucât cerințele propunerii legislative sunt standarde minime, statele membre pot menține sau introduce norme mai stricte. Poziția de negociere agreată în această miercuri de ambasadorii Celor 27 menține principalele principii privind bunăstarea propuse de Comisie, precum reglementarea reproducerii, cu limite de frecvență și vârste minime și maxime.

Țările UE ajung la un acord cu privire la prima lege privind bunăstarea câinilor și pisicilor

În plus, anumite practici de reproducere ar fi interzise, cum ar fi consangvinizarea (creșterea între părinți și copii, între frați și frați vitregi și între bunici și nepoți), deși poziția țărilor clarifică faptul că consangvinizarea poate fi folosită pentru a conserva rasele locale cu un bazin genetic limitat. Mutilările dureroase, cum ar fi tăierea urechilor sau a cozii și îndepărtarea ghearelor, ar fi, de asemenea, interzise dacă nu răspund la o indicație medicală. În cazul câinilor cu vârsta mai mare de douăsprezece săptămâni, este indicat ca aceştia să aibă acces zilnic într-un spaţiu exterior sau să fie plimbaţi în fiecare zi.

Operatorii și unitățile vor trebui să se asigure că toți câinii și pisicile sunt microcipați și înregistrați într-o bază de date națională înainte de a fi vânduți sau donați. În plus, persoanele care îngrijesc aceste animale trebuie să aibă “o înțelegere adecvată a comportamentului și nevoilor lor” și, atunci când vând sau donează câini și pisici, persoana care se ocupă de acestea trebuie să fie sensibilizată cu privire la deținerea responsabilă.

Țările UE ajung la un acord cu privire la prima lege privind bunăstarea câinilor și pisicilor

Statele membre au introdus o serie de modificări în mandatul lor de negociere față de propunerea inițială a Executivului comunitar, inclusiv o clarificare că operatorii nu pot abandona câinii sau pisicile și interzicerea creșterii hibrizilor. În plus, pisicile și câinii care au avut două operații cezariene nu vor fi folosiți pentru reproducere, pentru a le proteja sănătatea și bunăstarea, conform mandatului aprobat de țări.

De asemenea, animalele cu trăsături extreme ar trebui excluse de la reproducere, pentru a evita transmiterea acestor trăsături generațiilor viitoare, dacă există un risc mare de efecte dăunătoare asupra bunăstării lor sau a puilor lor. Pe de altă parte, în conformitate cu propunerea Comisiei, importurile vor fi supuse unor standarde identice sau echivalente.

Negocierile dintre Consiliul UE și Parlamentul European, colegislatorii UE, vor începe odată ce Parlamentul își va conveni poziția. Rezultatul acestor conversații va determina versiunea finală a legii. Legislația actuală a UE se aplică doar câinilor și pisicilor destinate în scopuri științifice sau transportate în scopuri comerciale. De asemenea, pentru a preveni răspândirea rabiei și a altor boli contagioase, în timp ce normele naționale ale statelor membre variază foarte mult.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Viktor Orban anunţă o noua alianţă a partidelor europene de extrema dreaptă

Viktor Orban anunţă o noua alianţă a partidelor europene de extrema dreaptă Premierul ungar Viktor Orban a anunţat duminică la Viena o alianţă cu...

Un bărbat, în vârstă de 53 de ani, din Rezina a murit strivit de un tractor

Un bărbat, în vârstă de 53 de ani, din Rezina a murit strivit de un tractor Un bărbat a murit, după ce a fost strivit...

5 diete sănătoase cu care poți slăbi și preveni bolile

5 diete sănătoase cu care poți slăbi și preveni bolile Dacă îți dorești să scapi de kilogramele în plus, sfatul specialiștilor este să eviți dietele...

Am putea cumpăra pâine mai ieftin? Fermierii susțin că nu vor obține recolta așteptată în acest an

Am putea cumpăra pâine mai ieftin? Fermierii susțin că nu vor obține recolta așteptată în acest an În sudul țării este în toi recoltarea cerealelor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.