X

Ţările UE au aprobat un plan vizând utilizarea profiturilor generate de activele ruseşti îngheţate pentru a ajuta Ucraina

Ţările UE au aprobat un plan vizând utilizarea profiturilor generate de activele ruseşti îngheţate pentru a ajuta Ucraina

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat, marţi, un plan vizând utilizarea profiturilor generate de activele ruseşti îngheţate pentru a ajuta Ucraina, transmite Bloomberg, potrivit stiripesurse.ro.

Decizia va pune la dispoziţia Ucrainei până la trei miliarde de euro numai în acest an, dintre care 90% vor merge spre armata ucraineană, a scris ministrul ceh al Afacerilor Externe Jan Lipavsky, într-o postare pe platforma de social media X.

Vezi şi: VIDEO – Cutremure în regiunea Napoli, fără pagube majore – Stiripesurse.md

După ce preşedintele Vladimir Putin şi-a trimis armata în Ucraina, în luna februarie 2022, SUA şi aliaţii săi au interzis tranzacţiile cu Banca Centrală a Rusiei şi Ministerul de Finanţe din Rusia, blocând în Occident active suverane ruseşti în valoare de aproximativ 260 de miliarde de euro. Aproximativ două treimi din aceste active sunt imobilizate în UE, în principal la depozitarii centrali de valori mobiliare, cum ar fi Euroclear din Belgia, unde anul trecut au generat profituri nete de aproximativ 3,9 miliarde de euro.

Ţările UE au aprobat un plan vizând utilizarea profiturilor generate de activele ruseşti îngheţate pentru a ajuta Ucraina

Conform planurilor UE, Ucraina va primi profiturile nete începând din data de 15 februarie. Active ruseşti îngheţate cu o valoare de aproximativ 159 de miliarde de euro au generat un profit net de 557 milioane de euro de la acea dată, potrivit rezultatelor financiare trimestriale publicate de Euroclear.

Profiturile generate înaintea datei de 15 februarie vor fi reţinute de Euroclear pentru a gestiona orice riscuri care ar putea apărea, precum cele ale unor acţiuni în justiţie demarate în Rusia. Planul UE mai include şi un mecanism care va permite depozitarilor centrali de valori mobiliare să reţină şi mai multe fonduri, dacă acele resurse se vor dovedi insuficiente pentru a gestiona orice riscuri bruşte şi neaşteptate.

Adoptarea planului de către miniştrii europeni ai Afacerilor Externe reuniţi la Bruxelles vine după mai multe negocieri între statele membre, îngrijorate de posibilele consecinţe juridice, de represaliile Rusiei şi riscurile la adresa stabilităţii monedei euro.

Rusia susţine că orice încercarea de preluare a capitalului sau dobânzilor generate de activele sale este “banditism” şi va da naştere la decenii de procese în justiţie împotriva celor implicaţi. Moscova a avertizat în repetate rânduri că va reacţiona dacă activele sau dobânzile sale vor fi confiscate. 

Tags: active rusestiJan LipavskyrusiaucrainaUE
Război in Ucraina