Tarnavschi: Guțul nu este pregătită să guverneze Găgăuzia

Publicat:

Noul bașcan Evghenia Guțul, precum și echipa sa formată din oamenii afiliați fostului Partid „ȘOR”, scos în afara legii prin decizia Curții Constituționale, nu sunt pregătiți să guverneze Găgăuzia.

De această părere este vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei, Alexandru Tarnavschi, care a menționat că șeful autonomiei și echipa pe care a prezentat-o nu s-au distanțat de la formațiunea neconstituțională și politicianul condamnat Ilan Șor, potrivit Deschide.md.


Citeşte şi: Alaiba: Magazinele controlate de Șor din Aeroport au zile numărate

Mai mult, Guțul nu se poziționează ca șef al Găgăuziei pentru întreaga autonomie, ci ca reprezentant al Partidului „ȘOR” și permanent vorbește despre acest lucru.

Potrivit lui Tarnavschi, acest lucru duce la faptul că Chișinăul devine din ce în ce mai precaut față de Găgăuzia, în condiția în care autonomia, după preluarea puterii de către Evghenia Guțul, se află într-o izolare față de partenerii externi și donatori.

„Nici la inaugurare, dar și timp de aproape două luni de când noul bașcan a preluat atribuțiile, la noi nu vine nimeni din reprezentanții misiunilor diplomatice sau donatorilor externi. Mai exact, ne aflăm într-o izolare. Este un lucru foarte periculos.

Cu această echipă Chișinăul nu va duce tratative. Noi suntem parte a R. Moldova și nu poți să dezvolți economia și să gestionezi problemele de ordin social fără a avea relații cu Chișinăul.

Având în vedere lipsa dialogului dintre Guvernul R. Moldova și guvernul regional, reprezentat de Comitetul Executiv, situația din Găgăuzia se va înrăutăți”, a declarat vicespeakerul.

Alexandru Tarnavschi a amintit că pe agenda Parlamentului se află proiectul de lege deputatului Radu Marian privind restituirea impozitelor și taxelor agenților economici din bugetul Găgăuziei.

În acest caz, precizează deputatul APG, lipsa unui dialog între Comrat și Chișinău poate duce la votarea acestui proiect în versiunea inițială, fapt ce ar însemna prăbușirea sistemului bugetar al Găgăuziei.

„Acest proiect a fost votat de Parlament în prima lectură, după care noi am avut o întrevedere cu colegii din Chișinău și i-am convins că acest subiect este unul mai complex, decât pare la prima vedere.

Este vorba de reducerea, cu circa 50%, a veniturilor și cheltuielilor ale bugetului central al Găgăuziei. Este o provocare enormă la adresa sustenabilității sferei bugetare. Vom fi obligați să reducem cheltuielile.

Am convins colegii din Chișinău, până la adoptarea în cea de-a doua lectură, să transmită proiectul grupului de lucru al Parlamentului și Adunării Populare, unde, cu ajutorul experților, vom încerca să dezvoltăm acest subiect.

Acum, dacă Chișinăul va vedea că Comratul cochetează cu politicienii lui Șor, această lege ar putea fi votată în formula actuală.

Iar aceasta înseamnă, practic, prăbușirea sistemului bugetar al Găgăuziei. În toată această situație, să nu uităm și de faptul că nu avem asistență externă din partea Turciei, Uniunii Europene și altor parteneri”, a adăugat el.

Tarnavschi a amintit că în cei opt ani, cât Irina Vlah a deținut mandatul de bașcan, în Găgăuzia au fost investiți circa patru miliarde de lei pentru infrastructura locală, iar acum totul poate fi distrus.

„Bașcanul și echipa sa cunosc despre aceste riscuri. Posibil ei le subestimează sau poate cred că opinia mea este una subiectivă.

Mie îmi pare că acești oameni pur și simplu nu sunt pregătiți să guverneze Găgăuzia.

Anume din acest motiv nu iau în considerare aceste riscuri”, a spus vicepreședintele APG.

Întrebat de ce în rândul deputaților Adunării Populare a Găgăuziei există persoane care sprijină noul bașcan și echipa acestuia, Alexandru Tarnavschi a spus că acest lucru este dictat în mare parte de opinia publică.

„Ne aflăm într-o situație dificilă. Chiar și nu toți dintre alegătorii mei înțeleg situația în care ne aflăm. Partidul „ȘOR” a promis să construiască un aeroport, a promis 500 de milioane de euro investiții, a promis gaz cu 12 lei/m3.

Oamenii consideră că noi, deputații, prin neaprobarea componenței Comitetului Executiv, împiedicăm această echipă să-și implementeze proiectele.

De aceea, chiar și în rândul deputaților nu există un consens, pentru că mulți oameni consideră că bașcanul își va indeplini promisiunile. Totuși, părerea mea este că ea nu doar că nu își va îndeplini promisiunile, dar și va dăuna acelor proiecte care au fost implementate anterior”, a menționat el.

Tarnavschi susține că APG nu trebuie să aprobe noua componență a Comitetului Executiv, chiar dacă acest lucru ar însemna dizolvarea Adunării Populare.

„Bașcanul dispune de un instrument puternic – dizolvarea Adunării Populare a Găgăuziei, în cazul în care în decurs de 45 de zile este respinsă de cel puțin două ori componența Comitetului Executiv.

Conform calculelor mele, acest termen de 45 de zile expiră la data de 3 octombrie. Dacă până atunci APG nu va vota componența Comitetului Executiv, bașcanul poate recurge la acel instrument. Astfel, fiecare dintre noi trebuie să fie conștient că votând împotriva Comitetului Executiv, APG poate fi dizolvat. Dar dacă votăm pentru un asemenea Comitet, atunci revenim la acele riscuri descrise anterior.

Citește și : Maia Sandu: Credem că R. Moldova va fi în siguranță atunci când țara noastră va deveni stat membru la UE

Opinia mea personală este că trebuie să mergem până la capăt și să nu aprobăm această componență a Comitetului Executiv, chiar dacă există riscul dizolvării APG”, a punctat el.

De menționat că deputații Adunării Populare din Găgăuzia au refuzat de mai multe ori să dezbată subiectele ce țin de structura și componența noului Comitet Executiv (guvern local). Parlamentarii nu sunt mulțumiți de faptul că în lista propusă se regăsesc persoane afiliate politicianului fugar Ilan Șor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Taylor Swift împrumută obiecte personale V&A din Marea Britanie pentru o ‘călătorie’ muzeală

Taylor Swift împrumută obiecte personale V&A din Marea Britanie pentru o 'călătorie' muzeală Ţinute, instrumente muzicale şi alte obiecte împrumutate de muziciana americană Taylor Swift...

Pharrell Williams va purta flacăra olimpică în regiunea pariziană

Pharrell Williams va purta flacăra olimpică în regiunea pariziană Muzicianul şi creatorul de modă american Pharrell Williams va purta flacăra olimpică, vineri, în regiunea pariziană,...

Curs de instruire pentru consilieri locali și primari, desfășurat la Primăria Bălți

Curs de instruire pentru consilieri locali și primari, desfășurat la Primăria Bălți Pe 25 iulie curent, în sala de ședințe a Primăriei municipiului Bălți, Institutul...

Popșoi: Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a R.Moldova în UE

Popșoi: Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a R.Moldova în UE Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a Republicii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.