X

Tatăl fetei din Rusia care a făcut un desen antirăzboi îşi păstrează autoritatea parentală, a anunţat avocatul său

Un tată separat de fiica sa pentru un desen împotriva conflictului din Ucraina a reuşit să-şi păstreze autoritatea parentală asupra acesteia, chiar dacă ulterior a ajuns la închisoare, a anunţat vineri avocatul său în acest dosar emblematic pentru represiunea din Rusia, informează AFP, potrivit agerpres

“Plângerea în justiţie menită să limiteze drepturile parentale ale lui Aleksei (Moskaliov) a fost retrasă, cazul a fost clasat”, a afirmat avocatul Vladimir Bilienko.

Citește și : Germania vea să îşi retragă sistemele Patriot din Polonia şi Slovacia

“Aleksei îşi va păstra autoritatea parentală”, a dat el asigurări, mulţumind “tuturor celor care nu au rămas indiferenţi”, în special jurnaliştii, care au făcut presiuni asupra puterii în acest dosar ce a şocat o parte din opinia publică rusă.

Moskaliov a atras atenţia autorităţilor prima dată anul trecut, când fiica sa de 13 ani, Maria Moskaliova, cunoscută ca Maşa, a făcut în clasă un desen în care arăta cum rachete ruse se îndreaptă spre o femeie şi un copil lângă un drapel ucrainean.

Directoarea instituţiei a apelat poliţia, care a descoperit pe reţelele sociale mesaje ale tatălui fetei critice la adresa ofensivei ruse.

Aleksei Moskaliov, care are 54 de ani şi o creştea singur pe fiica sa Maşa în oraşul Efremov, la sud de Moscova, a fost apoi trimis în judecată şi condamnat la sfârşitul lui martie la doi ani de închisoare pentru că a “discreditat” armata.

Cu câteva ore înainte de condamnarea sa, el a încălcat arestul său la domiciliu şi a fugit în Belarus, ţară vecină, unde a fost rapid arestat.

Săptămâna trecută, ONG-ul specializat OVD-Info a afirmat că Aleksei Moskaliov a fost extrădat de Belarus în Rusia.

Cu toate acestea, avocatul său a anunţat vineri că el nu a reuşit nici acum să-l localizeze pe Aleksei Moskaliov, explicând că a contactat un centru de detenţie provizorie la Tula, la sud de Moscova, unde clientul său ar fi trebuit în principiu să fie transferat.

“Mi s-a spus că el nu este încă acolo. Nu ştiu unde se află el în acest moment”, a spus avocatul.

Citește și : Biden îşi va anunţa candidatura pentru alegerile din 2024 săptămâna viitoare – VIDEO

De la începutul lui martie, Moskaliov este separat de fiica lui, care iniţial fusese plasată într-un centru de reeducare socială pentru minori, apoi, la începutul lui aprilie, a fost dată în grija mamei sale de care se înstrăinase. Mama, Olga Sicihina, care nu-şi mai văzuse fiica de multă vreme, a reapărut pe neaşteptate şi a primit custodia fetei pe 6 aprilie, au anunţat autorităţile.

Cazul a provocat emoţii puternice în Rusia, devenind simbolic în contextul represiunii împotriva celor care nu sunt de acord cu războiul din Ucraina. Pentru Maşa s-au strâns 145.000 semnături pe o petiţie a celor care doresc să o vadă din nou alături de tatăl ei.

Tags: armataEfremovmoscovarusiaucrainaVladimir Bilienko
Categorii: Diaspora