X

Tatăl ministrului de externe nipon, cel mai virulent critic al acestuia în problema nord-coreeană

Ministrul afacerilor externe al Japoniei, deja preocupat de testele balistice şi nucleare ale Coreei de Nord, are o problemă în plus: criticile din partea tatălui său, un ilustru politician retras din activitate, informează AFP, conform agerpres.

Taro Kono, numit în urmă cu o lună şef al diplomaţiei nipone în guvernul conservator al lui Shinzo Abe, depune de atunci eforturi, alături de premier, pentru a determina comunitatea internaţională să-şi sporească presiunile asupra Phenianului pentru a-l face să renunţe la programul său de dezvoltare a armelor nucleare.

Citeşte şi: Dodon este supărat pe guvernul de la Chişinău că nu l-a lăsat să plece la ONU

“Nu sunt pe deplin satisfăcut de ceea ce s-a făcut pe plan politic”, a estimat miercuri în faţa jurnaliştilor tatăl lui Taro, Yohei Kano, un fost secretar general al guvernului care în 1993 s-a făcut cunoscut printr-un act istoric inedit: a prezentat scuze ‘femeilor de reconfortare’, asiaticele înrolate cu forţa în bordeluri ale armatei japoneze, în timpul Războiului din Pacific.

Aceasta i-a adus o mare recunoaştere mai ales în Coreea de Sud.

Potrivit tatălui său, Taro nu face suficient apel la vecinii din Asia în faţa ameninţării nord-coreene. “Japonia, China şi Coreea de Sud ar trebui să fie unite pentru a convinge Nordul (să renunţe la ambiţiile sale nucleare)”, a declarat octogenarul Yohei Kono. Acesta a adăugat că “SUA nu sunt singura ţară care pot stăvili Coreea de Nord”.

Citeşte şi: Reprezentanţii Twitter sunt chemaţi în faţa comisiei care anchetează alegerile din SUA

Kono pledează pentru o cooperare mai strânsă cu Beijingul, cel mai apropiat de Phenian şi al cărui rol este considerat esenţial în soluţionarea actualei crize, cu condiţia ca întreaga comunitate internaţională, cu Japonia în frunte, să discute cu China mai mult.

Aflat în vizită în SUA, Taro Kano a tratat expeditiv aceste comentarii ale tatălui său. “În cadrul unor reuniuni sau apeluri telefonice, am confirmat, împreună cu Rusia şi China, opinia comună conform căreia scopul nostru este o denuclearizare a Coreei de Nord”, a răspuns el, potrivit declaraţiilor citate de agenţia Kyodo.

Tags: ChinaCoreea de NordCoreea de SudJaponiarusiaShinzo AbeSUATaro KonoYohei Kono
Categorii: Știrile zilei