X

Taţii finlandezi vor avea acelaşi concediu paternal ca cel al mamelor

Guvernul finlandez de centru-stânga a anunţat miercuri că taţii vor putea beneficia de concediu paternal plătit egal cu cel maternal, durata actuală urmând aproape să se dubleze, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Concediul paternal va ajunge la aproape 7 luni, dintre care jumătate poate fi acordat celuilalt părinte.

Citeşte şi: Israelul bombardează poziţiile Hamas din Fâşia Gaza

De asemenea, femeile însărcinate au dreptul la o lună de concediu prenatal.

Scopul acestei ‘reforme radicale’ este atât de a îmbunătăţi egalitatea de gen, cât şi de a stimula creşterea natalităţii, aflată în declin, a explicat ministrul sănătăţii şi afacerilor sociale, Aino-Kaisa Pekonen.

Între 2010 şi 2018, numărul nou-născuţilor a scăzut cu aproximativ o cincime, ajungând la 47.577, într-o ţară cu circa 5,5 milioane de locuitori.

Aino-Kaisa Pekonen a mai spus că în alte ţări, precum Suedia şi Islanda, s-a înregistrat o creştere a natalităţii după ce taţilor li s-au oferit concedii mai lungi.

Toate cele cinci partide ale coaliţiei de guvernare din Finlanda sunt conduse de femei, patru dintre acestea având sub 35 de ani. Guvernul instalat în decembrie a făcut din egalitatea de gen o prioritate.

La recentul Forum Economic Mondial de la Davos, şefa guvernul finlandez, Sanna Marin, le-a cerut statelor şi companiilor să ia măsuri suplimentare pentru un tratament egal al femeilor, subliniind că egalitatea de gen ‘nu se întâmplă de la sine’.

Citeşte şi: Nancy Pelosi, foc şi pară pe Trump: A RUPT discursul preşedintelui american!

Precedentul guvern finlandez de centru-dreapta a încercat o reformă a concediului parental în 2018, dar în cele din urmă a abandonat planul, considerându-l prea costisitor.

Potrivit actualului ministru de resort, s-a dovedit că o împărţire mai egală a treburilor domestice între părinţi diminuează riscul de divorţ.

‘Pe termen lung, aceasta îmbunătăţeşte de asemenea egalitatea la locurile de muncă şi în ce priveşte salariile, încurajându-i pe taţi să folosească o parte mai mare din concediul parental decât înainte’, a mai spus Aino-Kaisa Pekonen.

Tags: Aino-Kaisa Pekonenconcediu paternalfinlandamametati
Categorii: Externe