X

Statuile unui ofiţer colonialist şi unui om politic de extremă dreapta asasinat au fost vandalizate în Olanda

Manifestanţi antirasism au vandalizat vineri în Olanda statuile unui ofiţer al marinei colonialiste implicat în traficul de sclavi şi unui om politic de extremă dreapta asasinat, relatează AFP, scrie agerpres.

Statuia lui Piet Hein, amiral din secolul al XVII-lea legat de Compania olandeză a Indiilor de Vest şi considerat unul dintre cei mai mari eroi din marina olandeză, a fost mâzgălită cu cuvintele “Ucigaş” şi “Hoţ” în timpul nopţii la Rotterdam.

Citește și : Doi români au plecat să viziteze toată America, dar au rămas izolaţi în Columbia

Mâini roşii au fost pictate şi pe un centru de artă din acest oraş portuar, numit în semn de omagiu către comandantul flotei lui Piet Hein, Witte de With.

Tot la Rotterdam, o statuie a omului politic de extremă dreapta Pim Fortuyn, asasinat în 2002, a fost acoperită parţial cu bandă adezivă neagră, însoţită de diverse sloganuri, printre care şi “Nu rasismului”.

Militanţi ai unui grup autointitulat “Eroi de niciodată” au revendicat aceste acţiuni asupra unor “statui ale unor personalităţi îndoielnice” pentru “a critica glorificarea colonialismului olandez şi a morţii lui Pim Fortuyn”.

Ei au declarat pe contul lor de Instagram că au fost inspiraţi de mişcarea Black Lives Matter pornită din SUA.

Ministrul educaţiei Ingrid van Engelshoven a dezaprobat iniţiativa. “Este cu siguranţă bine să se lanseze o discuţie asupra rasismului şi discriminărilor instituţionale, dar atacarea statuilor unor figuri istorice controversate nu ajută”, a declarat ea.

Pim Fortuyn, cunoscut pentru retorica sa islamofobă şi xenofobă, a fost împuşcat mortal într-o parcare în 2002 de un militant pentru drepturile animalelor. Cazul a zguduit Olanda, care se dorea a fi o societate unită şi sigură, comentează AFP.

Citește și : Incendiu la bordul unui submarin nuclear aparţinând armatei franceze

Piet Hein a devenit un erou în Olanda după ce capturat o flotă spaniolă care transporta o comoară în Caraibe, în timpul Războiului de optzeci de ani (1568-1648) împotriva Spaniei.

Centrul Witte de With a anunţat că îşi va schimba numele.

Simboluri ale colonialismului şi rasismului au fost de asemenea atacate în Regatul Unit, Belgia, Portugalia şi SUA, de unde a pornit mişcarea după moartea lui George Floyd, un afro-american sufocat de un poliţist alb în oraşul Minneapolis.

Tags: antirasismolandaPiet HeinrotterdamWitte de With
Categorii: Diaspora