Taxa de studiu la universităţile din R.Moldova a crescut

Publicat:

Taxa de studiu la universităţile din R.Moldova a crescut

Taxa de studiu la universităţile din Republica Moldova a crescut. Potrivit autorităților, asta se datorează inflaţiei şi creşterii generale a preţurilor de consum. În topul celor mai mari taxe este Universitatea de Medicină şi Farmacie, specialitatea Stomatologie. Un an de studiu costă 55 mii de lei.

După stomatologie, in clasament este Arhitectura de la Universitatea Tehnică, unde taxa de studiu este de 19 mii de lei. La Universitatea de Stat, la Drept, studenţii trebuie să achite 15 mii de lei, iar la Universitatea Pedagogică, cea mai mare taxă este la Limbi şi literaturi străine, opt mii de lei, potrivit tvrmoldova.md.


Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

TAXE DE STUDIU

1. Stomatologie (USMF)- 55 mii de lei

2. Arhitectură (UTM)- 19 mii de lei

3. Drept (USM)- 15 mii de lei

4. Limbi şi literaturi străine, specialităţi cu două limbi străine (UPSC)- 8 mii de lei

La Universitatea de Medicină şi Farmacie, cel mai ieftin contract este de 20 de mii de lei. La Universitatea Tehnică, cea mai mică taxă este la Tehnologia Aimentelor sau Inginerie Mecanică, industrială şi a Transporturi. La Universitatea de Stat, cea mai mică taxă este de 7500 de lei la Antropologie şi Filozofie. La Universitatea Pedagogică, la Istorie şi Limba Engleză taxe e de 6500 de lei.

SPECIALITĂŢI CU CELE MAI MICI LA TAXE

1. Asistenţă medicală generală (USMF) 20 de mii de lei

2. Tehnologia alimentelor/ ingineria mecanică, industrială şi a transporturilor (UTM) 13 200 lei

3. Antropologie/ Filozofie (USM) 7500 lei

4. Istorie şi limba engleză (UPSC) 6500 lei

„Am venit aici să depun dosarele la stomatologie pentru că m-am gândit că e ceva interesant şi la care se merită se depui şi luând în considerare că abia am terminat liceul voi fi pusă mai mult la încercare decât cei de la colegiu.”

„Optez pentru specialitatea Tapiserie, Arte decorative.”

„Eu sunt meşter în devenire, eu deja lucrez pe aşa specialitate doar că în ceramică. Am nevoie de această specialitate pentru a mă dezvolta în coloristică, ornamente.”

Universităţile s-au adaptat şi la cererea de pe piaţa muncii şi au deschis noi programe de studiu.

GHEORGHE HAREA, secretar general comisia de admitere, USMF: „Oferta educaţională a Universităţii de Medicină pentru anul acesta cuprinde 1100 locuri dintre care 500 de locuri bugetare şi 600 de locuri în bază de contract.”

„Pentru programele de studii de licenţă sunt optometrie şi fiziokineto terapie, reabilitare şi tehnologie în radiologie s-a micşorat durata studiilor, era 4 ani, acum după programul nou de studii este de 3 ani.”

OTILIA DANDARA, prim-prorector USM: „Peste o mie de locuri bugetare la licenţă şi circa 900 la master. Avem mai multe pentru că suntem şi în proces de fuziune. Absorbim fosta Universitate de Educaţie Fizică şi Sport.”

„Avem o ofertă generoasă iarăşi din partea Ministerului, la solicitare a Cancelariei de Stat circa 200 de locuri pentru angajaţii în serviciul public.”

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

RADU MELNIC, secretar responsabil comisia de admitere, UTM: „Oferta educaţională anul acesta au fost înoite mai multe programe de studii, circa 10 programe. Avem 1660 de locuri bugetare la licenţă şi 659 la master.”

Înscrierile la universităţile din Republica Moldova au început ieri cu blocaje la platforma eadmitere.gov.md. Astăzi, toate problemele au fost remediate. Până acum, s-au înregistrat pe platformă peste 9200 de candidați.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Lungmetraje cu Pamela Anderson, Jennifer Lopez şi Jude Law, în programul Festivalului Internaţional de Film de la Toronto

Lungmetraje cu Pamela Anderson, Jennifer Lopez şi Jude Law, în programul Festivalului Internaţional de Film de la Toronto Festivalul Internaţional de Film de la Toronto...

Ministerul Culturii: Directoarea Ansamblului ‘Joc’ a admis abateri disciplinare grave

Ministerul Culturii: Directoarea Ansamblului 'Joc' a admis abateri disciplinare grave Directoarea interimară a Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „Joc”, Aliona Strâmbeanu, suspendată anterior din...

Ronald Rowe, numit director interimar al US Secret Service

Ronald Rowe, numit director interimar al US Secret Service Directorul adjunct al US Secret Service, Ronald Rowe, a fost numit la conducerea Secret Service după...

Cristian Terheș, ales vicepreședinte al Comisiei de Control Bugetar din Parlamentul European

Cristian Terheș, ales vicepreședinte al Comisiei de Control Bugetar din Parlamentul European Europarlamentarul Cristian Terheș a fost ales vicepreședinte al Comisiei de Control Bugetar din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.