De teama extremei-drepte, Italia amână o lege favorabilă copiiilor de emigranţi

Publicat:

Ascensiunea extremei-drepte la alegerile din Germania a avut ca efect în Italia amânarea adoptării legii care prevede acordarea automată a cetăţeniei italiene copiilor născuţi în Italia, chiar dacă părinţii lor sunt străini, noi dezbateri despre această lege acum riscând să conducă la creşterea popularităţii partidului naţionalist Liga Nordului în perspectiva alegerilor de anul viitor, scrie miercuri publicaţia ABC, conform agerpres.

După mai multe luni de dezbateri, guvernul de centru-stânga al premierului Paolo Gentiloni intenţiona ca în săptămânile următoare să obţină adoptarea legii denumită ius soli. Dar în final dezbaterea a fost amânată pentru legislatura viitoare.


Citeşte şi: 11 ruşi au fost arestaţi în Spania pentru SPĂLARE de BANI prin intermediul unui club de fotbal

‘Acordarea cetăţeniei copiilor imigranţilor născuţi în Italia, legea ius soli, este un lucru corect, dar ar fi o greşeală să o facem acum, întrucât i-am face o favoare Ligii Nordului’, a explicat ministrul de externe Angelino Alfano, liderul formaţiunii Alternativa Populară, un partid mic, dar care ale cărui voturi sunt decisive în Senat.

Deşi alegerile legislative vor fi abia în primăvară, partidele politice italiene sunt deja în campanie electorală, iar imigraţia este printre temele principale, după ce în ultimii ani sute de mii de migranţi, în special africani, au debarcat în Italia.

În acest context s-a schimbat şi atitudinea cetăţenilor italieni faţă de imigraţie. Dacă cu şase ani în urmă 71% dintre ei erau de acord cu o lege ius soli, acum toate sondajele arată că majoritatea sunt împotriva unei asemenea legi, întrucât imigraţia a ajuns să provoace teamă.

În virtutea proiectului legii ius soli, copiii născuţi în Italia vor putea primi cetăţenia acestei ţări dacă cel puţin unul dintre părinţii săi a stat cu forme legale în Italia cel puţin cinci ani.

Citeşte şi: Un orăşel din Anglia a fost parţial EVACUAT din cauza unui obiect suspect – FOTO/VIDEO

O eventuală adoptare a unei asemenea legi ar putea creşte numărul cetăţenilor italieni cu circa 600.000, plus încă 178.000 de copii imigranţi născuţi în străinătate, dar care au venit în Italia înaintea împlinirii vârstei de 12 ani şi au fost şcolarizaţi cel puţin cinci ani în această ţară şi ar beneficia de asemenea de acea lege.

‘A sosit momentul să considerăm aceşti copii cetăţeni italieni cu toate drepturile, avem această datorie, este un act de civism’, a susţinut în luna iunie premierul Paolo Gentiloni, principalul susţinător al legii.

Dezbătută în prima jumătate a acestui ani, această iniţiativă a provocat dezbateri politice intense, mai multe partide considerând-o o măsură electorală prin care Partidul Democrat, aflat în pierdere de popularitate, ar încerca să atragă voturile imigranţilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări Doi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.