Teatrul ‘Luceafărul’ se retrage din proiectul ‘Invizibil’

Publicat:

Teatrul ‘Luceafărul‘ se retrage din proiectul ‘Invizibil’

Teatrul „Luceafărul” se retrage din proiectul „Invizibil”. Anunțul a fost făcut pe pagina oficială de Facebook a instituției teatrale. „Orice sugestie că ne-am autocenzurat sau am fost cenzurați de autorități este complet nefondată”, se menționează în mesaj. Totodată, instituția transmite că majoritatea actorilor și scenograful consideră că reluarea proiectului „nu este oportună și au notificat administrația despre retragerea lor, în vederea protejării integrității artistice și a relațiilor profesionale”.

În același timp, instituția teatrală invocă că scenariul conținea greșeli factuale, care ar fi fost semnalate de unii actori, potrivit agora.md.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

„Aceste erori, însă au fost ignorate de regizor, ceea ce putea aduce prejudicii teatrului”, se arată în același mesaj.

Un alt motiv de îngrijorare a fost încălcarea înțelegerii de confidențialitate de către regizor. Actorii au fost puși în situația de a reprezenta persoane reale, identificabile, fără consimțământul acestora, ceea ce a generat neîncredere și tensiuni în cadrul echipei.

Teatrul, de asemenea, afirmă că, există divergențe pe tema războiului din Ucraina.

Includerea unei scene cu referire la războiul din Ucraina, considerată irelevantă pentru tema centrală, a generat dispute în echipă. Majoritatea actorilor au considerat că această scenă nu avea legătură cu tema centrală a spectacolului și nu împărtășeau viziunile politice ale regizorului David Schwartz. De asemenea, existau îngrijorări din partea multor actori că ar putea fi comise anumite manipulări de opinie, ceea ce a dus la tensiuni suplimentare între regizor și actori.

Motivul care a stat la baza amânării premierei spectacolului, potrivit instituției teatrale, au fost problemele de sănătate cu care s-a confruntat o actriță, survenite din cauza proiectului.

„În urma epuizării psihice și a stresului, actrița a necesitat tratament și recuperare de durată, deoarece a fost la un pas de accident vascular-cerebral”, se arată în mesaj.

Consiliului artistic al teatrului invocă că scandalul a fost iscat de regizorul David Schwartz, iar „reluarea proiectului nu este oportună”.

În urma scandalului provocat de către regizor, echipa de creație a Teatrului „Luceafărul” a decis să se retragă definitiv din proiectul „Invizibil”. Majoritatea actorilor și scenograful consideră că reluarea proiectului nu este oportună și au notificat administrația despre retragerea lor, în vederea protejării integrității artistice și a relațiilor profesionale.

CONTEXT. Spectacolul „Invizibil”, de la teatrul Luceafărul, care avea avanpremieră planificată pentru sfârșitul lunii martie, a fost, anterior, anulat pentru o perioadă nedeterminată. Motivul principal a fost că una dintre actrițele din spectacol se confruntă cu probleme de sănătate.

Cu toate acestea, într-un interviu, regizorul-dramaturg al spectacolului, David Schwartz, a declarat că ar fi existat mai multe presiuni politice, pentru că subiectul ales ar fi „împotriva regimului actual”. De cealaltă parte, administrația teatrului a precizat că premiera a fost transferată pentru următoarea stagiune, chiar dacă au existat mai multe dezacorduri interne, cum ar fi nerespectarea de către regizor a anonimatului persoanelor care au oferit informații pentru viitorul spectacol.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, șeful de la Cultură, Sergiu Prodan, precizează că Ministerul n-a impus niciodată vreunui teatru sau instituții din subordinea sa nimic ce ar ține de politica repertorială a acestora și niciodată nu a cenzura conținutul a ceea ce se joacă. Iar decizia de a juca sau nu un spectacol aparține consiliului artistic al teatrului, trupei și conducerii ei.

Citește și: Moldova îşi trimite militarii în Somalia

În același timp, Prodan scrie că „termenul cenzură este unul care denaturează faptele”, iar neînțelegerile legate de spectacolul „Invizibil” s-ar încerca dinadins să fie transformate într-un scandal politic.

Amintim că spectacolul „Invizibil” este docu-ficțiune despre demersurile anti-corupție cât și practicile de corupție, „de la cele de care se lovește fiecare cetățean în interacțiunea curentă cu autoritățile, la cele mai puțin „vizibile”, dar mult mai nocive, care țin de furtul banilor publici, neplata taxelor sau traficul de influență și are drept scop să analizeze și să radiografieze fenomenul corupției și discursul anti-corupție, pentru promovarea gândirii critice și a spiritului civic în rândul spectatorilor”, se arăta în descrierea spectacolului.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Grupul de companii farmaceutice românești Direct Pharma Logistics vine în R.Moldova

Grupul de companii farmaceutice românești Direct Pharma Logistics vine în R.Moldova Grupul de companii farmaceutice românești Direct Pharma Logistics își extinde în prezent operațiunile de...

Putin: Rusia aşteptă alegerile din SUA pentru a discuta cu Washingtonul despre securitatea globală şi strategică

Putin: Rusia aşteptă alegerile din SUA pentru a discuta cu Washingtonul despre securitatea globală şi strategică Rusia va aştepta rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie din...

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress Comisia Europeană este pe punctul de a pune în aplicare tarife pentru...

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa Ministerul Mediului a dezvăluit recent descoperirea unei fraude de proporții în cadrul Ocolului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.