Teheran: Cercetătoarea australiană va trebuie să îşi execute pedeapsa cu închisoarea la care a fost condamnată

Publicat:

Cercetătoarea universitară australiană închisă în Iran pentru presupuse acte de spionaj va trebui să îşi îndeplinească sentinţa, a anunţat sâmbătă ministerul iranian de externe, subliniind că nu va ceda în faţa niciun act de “propagandă”, transmite AFP, scrie agerpres.

Conform informaţiilor apărute în presă, Kylie Moore-Gilbert a început marţi o grevă a foamei în închisoarea din Evin, Teheran, după ce a pierdut recursul în care a contestat pedeapsa de 10 ani pe care a primit-o.


Citește și : Papa Francisc, despre vizita sa din România: ‘a fost o bucurie să păşesc precum un pelerin’

Autorităţile australiene şi-au exprimat “profunda îngrijorare”, şefa diplomaţiei Marise Payne solicitând ca Moore-Gilbert să fie tratată “în mod echitabil, uman şi în conformitate cu standardele internaţionale”.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe iranian, Abbas Mousavi, a precizat sâmbătă, ca răspuns la “o serie de articole” apărute în presa australiană, că Teheranul nu va ceda în faţa jocurilor politice şi a propagandei.

Kylie Moore-Gilbert, “ca orice altă persoană condamnată îşi va executa pedeapsa bucurându-se de toate drepturile sale legale”, a adăugat el.

Arestarea lui Kylie Moore-Gilbert, lector şi cercetător la Institutul asiatic al universităţii din Melbourne, specializată în politica din regiunea Orientului Mijlociu, a fost confirmată în septembrie dar, potrivit familiei sale, ea se afla deja în închisoare de câteva luni. Acuzaţia ce i-a fost adusă a fost aceea de spionaj pentru un stat terţ.

Moore-Gilbert şi cercetătoarea franco-iraniană Fariba Adelkhah au început o grevă a foamei pe termen nelimitat în ajunul Crăciunului, a anunţat joi universitatea de ştiinţe politice din Paris.

Arestarea pentru “spionaj” a Faribei Adelkhah, specialistă în islamul şiit şi directoare în cadrul Centrului de cercetări internaţionale al universităţii de ştiinţe politice din Paris, a fost făcută publică în iulie.

Mousavi a menţionat că Moore-Gilbert a fost reţinută pentru că “a încălcat securitatea naţională a Iranului” şi că sentinţa sa a fost pronunţată în conformitate cu “toate legile relevante”.

Citește și : Trei persoane au murit în urma unei avalanşe produse în Alpii italieni

El a adăugat că Iranul nu va uita tratamentul “ilegal” acordat de Australia lui Negar Ghodskani, o iraniană arestată în 2017 pentru încălcarea sancţiunilor americane împotriva Iranului.
Ghodskani a născut într-o închisoare australiană, după care a fost extrădată în SUA, unde a fost condamnată pentru încălcarea sancţiunilor impuse Iranului. Ea a fost eliberată în septembrie şi a revenit ulterior în Iran.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

Un “Vatican musulman” e pe cale să se nască în inima Europei

Un "Vatican musulman" e pe cale să se nască în inima Europei Prim-ministrul albanez Edi Rama a făcut cunoscută cotidianului "New York Times" intenția sa...

Discrepanţele rasiale din Europa nu pot fi decuplate de greşelile istorice (raport)

Discrepanţele rasiale din Europa nu pot fi decuplate de greşelile istorice Discrepanţele rasiale din unele naţiuni europene nu pot fi soluţionate dacă moştenirile colonialismului şi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.