X

Teheranul a cvadruplat rata de îmbogăţire a uraniului de concentraţie redusă

Iranul şi-a cvadruplat rata de îmbogăţire a uraniului de concentraţie redusă, a declarat un oficial de la complexul nuclear Natanz, citat luni de agenţia de presă Tasnim, preluată de Reuters, potrivit agerpres.

Ştirea a apărut la o săptămână după ce Teheranul a anunţat oficial că a încetat să respecte anumite angajamente luate prin acordul nuclear încheiat în 2015 cu puterile internaţionale.

Citește și : Nigel Farage, ţinta unui atac cu MILKSHAKE – VIDEO

Acordul permitea Iranului să producă până la 300 de kilograme de uraniu slab îmbogăţit, iar cantităţile excedentare puteau fi stocate în afara ţării sau exportate. Luna aceasta, guvernul iranian a anunţat că limita nu se mai aplică, iar alte angajamente se reduc, ca urmare a retragerii unilaterale a SUA din acord. Nu se ştie cât de aproape de limita respectivă erau stocurile existente în Iran, arată Reuters.

Aceeaşi înţelegere prevedea o concentraţie maximă de 3,67% pentru uraniul îmbogăţit, valoare mult inferioară celei de 90% necesară pentru armele atomice şi celei de 20% realizate de Iran înaintea intrării în vigoare a acordului.

Citește și : Turcia trebuie să respecte drepturile suverane ale Ciprului (Michel Barnier)

Tags: acordIranNatanzSUAteheranuraniu
Categorii: Sinteze