Teheranul acuză Franţa că ‘susţine grupări teroriste’

Publicat:

Ministerul Afacerilor Externe al Iranului a acuzat luni Franţa că “susţine grupări teroriste”, după o reuniune lângă Paris a organizaţiei Mojahedin-e-Khal (MEK), considerată “teroristă” de Teheran, informează AFP, potrivit agerpres.

Sâmbătă, Consiliul Naţional al Rezistenţei Iraniene (CNRI), vitrina politică a MEK, s-a reunit la Auvers-sur-Oise, la nord de Paris, în prezenţa inclusiv a fostului vicepreşedinte american Mike Pence, fosta şefă a guvernului britanic Liz Truss şi fostului secretar de stat american Mike Pompeo.


Citeşte şi: Armata Chinei e concepută pentru a preveni orice potențial Prigojin – Black News

Într-un tweet, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Nasser Kanani, “a condamnat în mod ferm” organizarea acestei reuniuni în Franţa.

“În loc să-şi ceară scuze pentru gravele erori din trecut, (ce constau în) susţinerea de ucigaşi ai poporului iranian (…), cei care guvernează Franţa furnizează o platformă pentru ca teroriştii să se reunească”, a denunţat Nasser Kanani într-un comunicat.

Guvernul francez trebuie să “satisfacă nevoile” propriului său popor, înainte de a “susţine grupări teroriste”, a subliniat el, făcând referire la revoltele ce zguduie Franţa după moartea unui adolescent de 17 ani, ucis de un poliţist în timpul unui control rutier.

Mojahedin-e-Khal, numită frecvent “Mujahedinii Poporului”, a fost fondată în anii 1960 cu obiectivul de a răsturna regimul şahului, iar membrii săi sunt consideraţi “trădători” în Iran pentru legăturile cu fostul regim irakian al lui Saddam Hussein în timpul războiului dintre Iran şi Iran, între 1980 şi 1988.

Alungaţi din Iran, ei şi-au găsit refugiul peste tot în lume, în special în Franţa, unde s-au instalat în Auvers-sur-Oise, împreună cu liderul lor Massoud Radjavi, care înfiinţase CNRI înainte de a fi expulzat din ţară.

Citeşte şi: Prigojin în Belarus: un succes pe care Alexandr Lukaşenko riscă să-l regrete – Black News

Mii de membri ai MEK s-au instalat şi în Albania în timpul ultimilor zece ani.

Pe 20 iunie, autorităţile albaneze au întreprins o percheziţie într-una dintre taberele lor, suspectându-i că au orchestrat atacuri cibernetice împotriva unor entităţi străine. Operaţiune pe care Teheranul a calificat-o duminică drept “lăudabilă”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.