X

Teheranul amenință Marea Britanie: ‘Veți suporta consecințele!’

Președintele iranian Hassan Rouhani a declarat miercuri că Marea Britanie „va suporta consecințe” pentru faptul că a sechestrat un petrolier iranian în Gibraltar, în contextul escaladării tensiunilor între cele două țări, relatează Reuters, potrivit mediafax.

Administrația de la Teheran a cerut eliberarea imediată a petrolierului Grace 1.

Citește și: Bazele americane sunt în raza de acțiune a rachetelor iraniene

„Marea Britanie este inițiatorul insecurității și va realiza mai târziu consecințele”, a declarat Rouhani pentru agenția de presă Tasnim.

Membri ai Forţelor navale regale britanice au capturat joi petrolierul Grace 1, suspectat că ar fi transportat petrol iranian spre Siria prin încălcarea sancţiunilor impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană. Administrația de la Teheran a anunțat vineri că ar putea sechestra o navă britanică în cazul în care petrolierul nu este eliberat.

Citește și: Ani grei de închisoare pentru o fostă diplomată americană. A vândut chinezilor informații clasificate!

Petrolierul a fost capturat la circa patru kilometri sud de Gibraltar, într-o zonă pe care Marea Britanie o consideră că îi aparţine, deşi Spania, ce revendică Gibraltarul, susţine că incidentul a avut loc în apele teritoriale spaniole.

Capturarea petrolierului Grace 1, cu lungimea de 330 de metri, intervine într-un moment sensibil, riscând să amplifice criza dintre Iran şi Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administraţia Donald Trump.

Tags: gibraltarGrace 1Hassan RouhaniIranmarea britaniepetroliersiriateheranUniunea Europeană (UE)
Categorii: Sinteze