X

Teheranul aşteaptă anumite ‘decizii politice’ ale Occidentului

Occidentalii nu au luat încă anumite ‘decizii politice’ pentru finalizarea discuţiilor cu privire la programul nuclear iranian, a declarat luni Teheranul, al cărui negociator, Ali Bagheri, a revenit la Viena pentru a continua negocierile cu marile puteri, transmite AFP, potrivit agerpres.

În ultimele zile, negociatorii au vorbit despre progrese în salvarea acordului nuclear din 2015 semnat între Iran şi, de partea cealaltă, SUA, China, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania.

Citeşte şi: Intră în vigoare sancţiunile dictate împotriva Băncii Centrale a Rusiei – Black News

Miza este revenirea în acord a Washingtonului, care s-a retras în 2018, reinstituind sancţiuni contra Iranului. În replică, acesta a rupt angajamentele referitoare la activităţile nucleare sensibile.

‘Din nefericire, părţile occidentale şi Statele Unite nu au luat încă deciziile politice cu privire la mai multe chestiuni’, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, Said Khatibzadeh, în conferinţa de presă săptămânală.

Aceste chestiuni sunt legate de ‘ridicarea sancţiunilor, garanţii (americane) şi anumite afirmaţii politice privind programul nuclear paşnic al Iranului’, a adăugat el.

Unul din punctele de fricţiune rămâne absenţa clarificării din partea Teheranului în ce priveşte posibila prezenţă de material nuclear la situri iraniene neoficiale, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

‘Fără închiderea acestui dosar (de către AIEA), nu putem, fireşte, să ne gândim la posibilitatea unui acord privind revenirea Statelor Unite’ în înţelegere, a afirmat Khatibzadeh.

Citeşte şi: Ruşii revendică ‘supremaţia aeriană’ în Ucraina şi acuză Kievul că foloseşte civilii ca scuturi umane – Black News

Pe de altă parte, invazia rusă în Ucraina nu trebuie să afecteze aceste negocieri întrucât ‘nu există nicio legătură între cele două în domeniul diplomatic’, a menţionat el.

Sâmbătă, ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian a declarat că Teheranul studiază o ‘schiţă’ de acord după o discuţie telefonică cu şeful diplomaţiei UE, Josep Borell.

Tags: Agenţia internaţională a Energiei Atomice (AIEA)Ali BagheriHossein Amir-AbdollahianIranSUAteheran
Categorii: Sinteze