Teheranul autorizează o acţiune fermă împotriva ‘acţiunilor teroriste’ ale SUA

Publicat:

Parlamentul iranian a adoptat un proiect de lege marţi în care solicită guvernului să ia măsuri ferme ca reacţie la ceea ce numeşte ‘acţiunile teroriste’ ale forţelor SUA, a relatat televiziunea de stat de la Teheran, referindu-se la eventuale represalii împotriva introducerii Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului iranian, pe lista cu organizaţii teroriste de către Washington, informează Reuters, potrivit agerpres.

Preşedintele american Donald Trump a desemnat la 8 aprilie Corpul Gardienilor Revoluţiei (IRGC) drept grupare teroristă străină, un pas fără precedent care a provocat indignarea Teheranului şi îngrijorarea privind posibile atacuri, ca represalii, împotriva forţelor SUA.


Citeşte şi: Bilanţul atentatelor din Sri Lanka a ajuns la 310 morţi. Poliţia face noi arestări!

Teheranul a reacţionat la această decizie a Casei Albe, intrată în vigoare la 15 aprilie, calificând Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) drept organizaţie teroristă, iar guvernul SUA drept finanţator al terorismului.

‘Proiectul de lege autorizează guvernul să ia măsuri ferme de retorsiune împotriva activităţilor forţelor americane care pun în pericol interesele Iranului’, a relatat televiziunea de stat de la Teheran.

‘Guvernul trebuie să ia măsuri juridice, politice şi diplomatice ca răspuns la acţiunile americane’, se menţionează în textul aprobat marţi de parlamentul iranian.

Extrem de loial ayatollahului Ali Khamenei – ghidul suprem al Iranului – Corpul Gardienilor Revoluţiei este o forţă puternică care controlează o mare parte din economia iraniană şi exercită influenţă politică în instituţiile religoase în ţară.

Potrivit agenţiei iraniene de presă Tasnim, circa 168 de deputaţi din cei 210 prezenţi în parlament au votat pentru respectivul proiect de lege.

Tensiunile dintre Teheran şi Washington s-au acutizat de anul trecut, după ce preşedintele Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear încheiat de marile puteri şi Iran în 2015 şi a reinstituit sancţiunile împotriva acestuia.

În plus, în ultimii ani, au avut loc confruntări periodice între IRGC şi armata americană în Golf.

Citeşte şi: Noua IRA îşi recunoaşte vina în uciderea jurnalistei nord-irlandeze

Noul comandant-şef al Gardienilor Revoluţiei, Hossein Salami, numit după includerea IRGC pe lista neagră a SUA, avertizase în trecut că Iranul ar putea utiliza rachetele sale de croazieră şi balistice, drone, mine, nave rapide şi lansatoare de rachetă în zona Golfului împotriva SUA.

Administraţia Trump, care a adoptat o linie dură faţă de Iran, a declarat luni într-un comunicat că preşedintele a decis să nu mai acorde derogări în luna mai care să permită cumpărarea de petrol iranian, în caz contrar ţările care vor continua să importe ţiţei din Iran riscă sancţiuni din partea SUA.

Un comandant al Gardienilor Revoluţiei a avertizat luni că Teheranul ar putea bloca orice fel de exporturi prin strâmtoarea Ormuz în Golf dacă Teheranul nu poate utiliza această cale navigabilă, pe unde trece o cincime din petrolul lumii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.