Teheranul cere eliberarea imediată a petrolierului interceptat în Gibraltar

Publicat:

Teheranul a cerut Londrei ‘eliberarea imediată’ a petrolierului iranian interceptat joi în largul Gibraltarului, denunţând un act de ‘piraterie’, transmite AFP, citând un comunicat oficial emis vineri, informează și agerpres.

Teheranul l-a convocat joi seară pe ambasadorul britanic Rob Macaire, prilej cu care autorităţile iraniene au denunţat ca ‘inacceptabilă’ interceptarea petrolierului şi au cerut Londrei să ‘elibereze imediat’ nava, ‘având în vedere că a fost confiscată la cererea Statelor Unite, potrivit informaţiilor disponibile la momentul actual’.


Citește și: 40 de militari elvețieni s-au îmbolnăvit brusc. Patru dintre ei se zbat între viață și moarte!

‘Insistând asupra faptului că petrolierul traversa apele internaţionale, (Teheranul) a descris acţiunea marinei britanice drept piraterie şi a subliniat că Marea Britanie nu are niciun drept să impună propriile sancţiuni unilaterale sau pe cele ale Uniunii Europene în mod extrateritorial împotriva altor state’, afirmă Ministerul de Externe iranian.

Acest mod de acţiune este ‘absolut identic cu politica brutală a Statelor Unite faţă de care ţările europene au protestat mereu’, se mai spune în comunicat.

Acesta precizează că ‘i-au fost remise ambasadorului britanic documente despre petrolier şi încărcătura sa, ce arată că transportul era perfect legal’.

Petrolierul Grace 1, suspectat că transporta petrol spre Siria, cu încălcarea sancţiunilor europene impuse Damascului, a fost interceptat joi în largul Gibraltarului, teritoriu britanic din extremitatea sudică a Spaniei.

Citește și: CIJ intervine în cazul unui indian condamnat la moarte în Pakistan

Conform ministrului de externe spaniol, Josep Borrell, operaţiunea ar fi avut loc în urma unei ‘cereri adresate de Statele Unite Marii Britanii’.

În timp ce Teheranul afirmă că petrolierul a fost interceptat ‘în apele internaţionale’, autorităţile britanice declară că operaţiunea s-a desfăşurat la circa 4 km sud de Stânca Gibraltarului, într-o zonă folosită de nave pentru realimentare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netflix continuă să-și crească numărul de abonați și veniturile

Netflix continuă să-și crească numărul de abonați și veniturile Numărul abonaților Netflix a crescut cu 16,5% de la an la an în ultimul trimestru, încă...

În posturile vamale, fluxul de trafic a constituit 12 616 de perfectări pe sensurile de intrare/ieșire în/din Republica Moldova

În posturile vamale, fluxul de trafic a constituit 12 616 de perfectări pe sensurile de intrare/ieșire în/din Republica Moldova Perioada: ora 07:00, data 20.07.2024 până...

Acțiunile CrowdStrike și Microsoft au scăzut la bursă, după întreruperea majoră a serviciilor

Acțiunile CrowdStrike și Microsoft au scăzut la bursă, după întreruperea majoră a serviciilor Acţiunile companiilor americane CrowdStrike, specializată în securitate cibernetică, şi Microsoft au scăzut...

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat într-o vizită de lucru la Dublin, unde a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.