X

Teheranul cere eliberarea imediată a petrolierului interceptat în Gibraltar

Teheranul a cerut Londrei ‘eliberarea imediată’ a petrolierului iranian interceptat joi în largul Gibraltarului, denunţând un act de ‘piraterie’, transmite AFP, citând un comunicat oficial emis vineri, informează și agerpres.

Teheranul l-a convocat joi seară pe ambasadorul britanic Rob Macaire, prilej cu care autorităţile iraniene au denunţat ca ‘inacceptabilă’ interceptarea petrolierului şi au cerut Londrei să ‘elibereze imediat’ nava, ‘având în vedere că a fost confiscată la cererea Statelor Unite, potrivit informaţiilor disponibile la momentul actual’.

Citește și: 40 de militari elvețieni s-au îmbolnăvit brusc. Patru dintre ei se zbat între viață și moarte!

‘Insistând asupra faptului că petrolierul traversa apele internaţionale, (Teheranul) a descris acţiunea marinei britanice drept piraterie şi a subliniat că Marea Britanie nu are niciun drept să impună propriile sancţiuni unilaterale sau pe cele ale Uniunii Europene în mod extrateritorial împotriva altor state’, afirmă Ministerul de Externe iranian.

Acest mod de acţiune este ‘absolut identic cu politica brutală a Statelor Unite faţă de care ţările europene au protestat mereu’, se mai spune în comunicat.

Acesta precizează că ‘i-au fost remise ambasadorului britanic documente despre petrolier şi încărcătura sa, ce arată că transportul era perfect legal’.

Petrolierul Grace 1, suspectat că transporta petrol spre Siria, cu încălcarea sancţiunilor europene impuse Damascului, a fost interceptat joi în largul Gibraltarului, teritoriu britanic din extremitatea sudică a Spaniei.

Citește și: CIJ intervine în cazul unui indian condamnat la moarte în Pakistan

Conform ministrului de externe spaniol, Josep Borrell, operaţiunea ar fi avut loc în urma unei ‘cereri adresate de Statele Unite Marii Britanii’.

În timp ce Teheranul afirmă că petrolierul a fost interceptat ‘în apele internaţionale’, autorităţile britanice declară că operaţiunea s-a desfăşurat la circa 4 km sud de Stânca Gibraltarului, într-o zonă folosită de nave pentru realimentare.

Tags: damascgibraltarGrace 1IranJosep Borrelllondramarea britanieRob Macairesiriaspaniateheran
Categorii: DiasporaSinteze