Teheranul eliberează din închisoare două britanico-iraniene

Publicat:

Britanico-iranienele Nazanin Zaghari-Ratcliffe şi Anousheh Ashouri, aflate în detenţie în Iran de mai mulţi ani, au fost eliberate şi au părăsit Iranul, după ce guvernul de la Londra a plătit Teheranului datoria istorică de 530 milioane de dolari, a relatat miercuri media de stat iraniană, potrivit Reuters şi agerpres.

Agenţia semioficială Fars a transmis că Zaghari-Ratcliffe ‘a fost predată unei echipe britanice după ce a fost transferată către aeroportul internaţional Imam Khomeini în această dimineaţă’.


Citeşte şi: S-a terminat pandemia? Covid se pare că nu a primit mesajul – Black News

Ashouri a părăsit şi ea Iranul, a declarat pentru Reuters o sursă apropiată familiei sale.

‘Marea Britanie a virat 530 milioane de dolari (…) înainte de eliberare’, a mai relatat Fars.

Anterior, şefa diplomaţiei de la Londra, Liz Truss, a afirmat că Londra caută căi prin care să achite datoria istorică faţă de Teheran legată de vânzarea unor tancuri către fostul şah al Iranului.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, angajată a Fundaţiei Thomson Reuters, a fost arestată în 2016 pe aeroportul din Teheran şi condamnată pentru complot având ca scop răsturnarea guvernului iranian, acuzaţie negată de femeie, familia sa şi fundaţie.

Încarcerarea sa a provocat tensiuni importante între Teheran şi Londra.

Anousheh Ashouri a fost condamnată în 2019 la 10 ani de închisoare pentru ‘transmiterea de informaţi către Mossad’, serviciul secret al Israelului, şi la încă doi ani de detenţie pentru primirea unei sume ‘ilicite’ de 33.000 de euro din partea Israelului.

Citeşte şi: Prima doamnă a Ucrainei se teme pentru viaţa soţului ei – Black News

Eliberarea celor două femei survine după ce Teheranul şi Londra au accelerat discuţiile legate de o veche datorie de 400 milioane de lire sterline.

Conducătorii clericali ai Republicii Islamice afirmau că Marea Britanie datorează banii viraţi de fostul şah pentru 1.750 de tancuri Chieftain şi alte vehicule militare, dar care nu au mai fost livrate după ce revoluţia islamică din 1979 l-a răsturnat de la putere pe monarhul sprijinit de SUA.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

Un “Vatican musulman” e pe cale să se nască în inima Europei

Un "Vatican musulman" e pe cale să se nască în inima Europei Prim-ministrul albanez Edi Rama a făcut cunoscută cotidianului "New York Times" intenția sa...

Discrepanţele rasiale din Europa nu pot fi decuplate de greşelile istorice (raport)

Discrepanţele rasiale din Europa nu pot fi decuplate de greşelile istorice Discrepanţele rasiale din unele naţiuni europene nu pot fi soluţionate dacă moştenirile colonialismului şi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.