X

Teheranul ‘ia în considerare toate opţiunile’ în cazul actului de sabotaj împotriva unui cargo iranian în Marea Mediterană

Teheranul ‘ia în considerare toate opţiunile’ după atacul care a vizat o navă iraniană în Marea Mediterană, caz în care totul arată că Israelul pare să fie în spatele său, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Saeed Khatibzadeh, citat de AFP, potrivit agerpres.  

Potrivit mai multor media iraniene, unul din cargourile companiei iraniene de transport maritim public IRISL, Shahr e Kord, a fost lovit la nivelul carenei de un dispozitiv exploziv, la 10 martie, când naviga în Marea Mediterană, în drum ‘spre Europa’.

Citește și : Abdelhamid Dbeibah a depus jurământul pentru funcţia de premier al Libiei

‘Ţinând cont de locul în care a intervenit actul de sabotaj, totul sugerează că regimul de ocupaţie de la Ierusalim (Israelul, în frazeologia oficială iraniană) se află în spatele acestei operaţiuni’, iar ‘comportamentul agresiv (al Israelului) întăreşte această ipoteză’, a spus Khatibzadeh într-o conferinţă de presă la Teheran.

‘Este firesc ca Republica islamică Iran să ia în considerare toate opţiunile împotriva oricărei părţi a cărei implicare în această operaţiune de sabotaj va fi dovedită’, a adăugat el.

Incidentul raportat la bordul vasului Shahr e Kord a avut loc la două săptămâni după ce Israelul acuzase Teheranul că este responsabil de unul din atacurile împotriva unei nave israeliene în Golful Oman. Aceste acuzaţii au fost dezminţite de Iran.

Citând responsabili americani şi din Orientul Mijlociu, Wall Street Journal a relatat la 11 martie că Israelul a vizat de la sfârşitul anului 2019 – în special prin utilizarea minelor submarine – cel puţin zece nave în drum spre Siria, care, în majoritatea cazurilor, transportau petrol iranian.

La solicitarea AFP cu privire la acest articol, ministrul apărării israelian Benny Gantz a declarat că nu comentează ‘informaţii din media străine’.

Citește și : Germania se aşteaptă ca UE să impună noi sancţiuni împotriva Chinei

Republica islamică nu recunoaşte Israelul pe care îl consideră inamicul său declarat în regiune.

La rândul său, premierul israelian Benjamin Netanyahu vede în Iran – pe care îl acuză că vrea să se doteze cu bomba atomică, ceea ce Teheranul dezminte – o ameninţare existenţială pentru ţara sa.

Tags: IRISLisraelmarea mediteranaSaeed KhatibzadehShahr-e-Kordteheran
Categorii: Sinteze