X

Teheranul s-a săturat de VORBE și cere FAPTE

Iranul vrea să vadă “fapte, nu vorbe” din partea semnatarilor acordului nuclear din 2015, a afirmat miercuri liderul spiritual suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, transmite Reuters, potrivit agerpres.

“Am auzit multe cuvinte frumoase şi promisiuni care în practică au fost încălcate şi s-a făcut exact contrariul. Cuvintele şi promisiunile nu sunt bune de nimic. De data aceasta vrem doar fapte de la cealaltă parte şi vom acţiona şi noi”, a declarat Khamenei într-un discurs televizat.

Citește și: SEISM puternic în Grecia 

Remarcile ayatollahului vin în contextul în care noul preşedinte american Joe Biden a afirmat că Washingtonul va reveni în acordul nuclear din care predecesorul său Donald Trump a retras SUA în 2018, în cazul în care Teheranul va relua mai întâi îndeplinirea integrală a obligaţiilor ce-i revin în cadrul acestuia.

JCPoA (planul comun de acţiune globală, în engleză, cum mai este cunoscut acordul din 2015), încheiat între republica islamică şi cele şase mari puteri – SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia, China şi Germania -, a permis o ridicare a sancţiunilor impuse Iranului pentru programul său nuclear în schimbul acceptării de către Teheran a unor limitări ale acestui program. După ce Trump a retras SUA şi a reinstituit sancţiuni împotriva Teheranului, acesta din urmă a început la rândul său să încalce prevederile acordului.

Citește și: Numărul de infectări cu coronavirus înregistrează o scădere semnficativă

Luni, Ministerul de Externe iranian a indicat că Iranul îşi va reduce şi mai mult angajamentele asumate prin acordul nuclear internaţional din 2015 dacă celelalte părţi semnatare nu reuşesc să-şi respecte obligaţiile. 

Tags: (JCPOA - Joint Comprehensive Plan of Action - planul de acţiune comun cuprinzător)acord nuclearAli KhameneiayatollahChinaDonald TrumpfrantagermaniaIranJoe BidenRegatul UnitrusiaSUAteheranwashington
Categorii: Știrile zilei