X

Teheranul se implică în soluționarea conflictului din Afganistan

Ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif (foto) a purtat discuţii la Teheran cu o delegaţie talibană condusă de Mullahul Abdul Ghani Baradar, unul dintre fondatorii grupării, a anunţat miercuri agenţia de presă iraniană IRNA, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Zarif a exprimat disponibilitatea Iranului de a susţine dialogul între toate partidele afgane cu participarea guvernului afgan, notează IRNA. Talibanii au refuzat să discute cu guvernul preşedintelui afgan Ashraf Ghani, afirmând că acesta este o marionetă a Statelor Unite.

Citește și: Zi de doliu naţional în Albania. Bilanţul victimelor este în creştere!

Săptămâna trecută, talibanii au eliberat doi profesori universitari, american şi australian, pe care i-au ţinut ostatici timp de peste trei ani, crescând speranţele pentru reluarea convorbirilor de pace.

Iranul a purtat, de asemenea, convorbiri cu o delegaţie talibană în septembrie, la o săptămână după ce convorbirile de pace dintre Statele Unite şi insurgenţi islamişti au eşuat.

Citește și: Trump declară RĂZBOI cartelurior de droguri mexicane: ‘Organizaţii teroriste!’

Iranul a indicat că în decembrie, anul trecut, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai talibanilor cu ştirea guvernului afgan, după apariţia unor informaţii privind negocieri între talibani şi SUA privind un armistiţiu şi o posibilă retragere a trupelor străine din Afganistan.

Tags: AfganistanAshraf GhanikabulMohammad Javad Zarifmullahul Abdul Ghani BaradarSUAtalibaniteheran
Categorii: Știrile zilei