X

Televiziunea de la Phenian a prezentat în premieră înregistrări video cu rachetele nord-coreene de croazieră

Televiziunea naţională de la Phenian a prezentat vineri înregistrări video care arată pentru prima dată lansarea şi zborul rachetelor strategice de croazieră ale Coreei de Nord, transmite EFE, potrivit agerpres.

KCTV a difuzat imagini cu rachetele Hwasal-1 şi Hwasal-2 (Săgeată-1 şi Săgeată-2 – n.red.) lansate miercuri din apropierea oraşului Hamhung, provincia nord-estică Hamgyong de Nord.

Citeşte şi: SUA nu exclud, pe termen lung, negocieri privind graniţele Ucrainei – Black News

De fapt, punctul de lansare este plaja privată a reşedinţei liderului nord-coreean Kim Jong Un, prezent la test, din cartierul Jakdo, la periferia localităţii Hamhung.

Potrivit presei nord-coreene, au fost lansate două rachete Hwasal-1 şi alte două Hwasal-2 care “au lovit o ţintă din Marea de Est (nume dat Mării Japoniei în cele două Corei) după ce au zburat pe orbitele programate pe perioade cuprinse între 126 şi 152 de minute.

Până în prezent, mass-media de la Phenian publicase doar fotografii ale acestor rachete în zbor sau în curs de lansare, iar înregistrări video cu cele două sisteme au fost prezentate doar la o expoziţie de arme organizată în capitala nord-coreeană în toamna anului 2021.

Testarea celor două tipuri de rachete ghidate a început în 2021, dar multă vreme informaţiile legate de acestea au fost puţine.

În ultimele săptămâni, regimul a început să publice fotografii ale celor două modele, menţionându-le pentru prima dată prin denumirile lor oficiale şi susţinând că ar avea capacitate nucleară.

Pe 14 martie, Phenianul a anunţat, de asemenea, că a lansat cu succes, pentru prima dată, de pe un submarin, două rachete strategice cu rază lungă de acţiune ale căror caracteristici de zbor par să corespundă cu cele ale Hwasal-1.

Citeşte şi: Von der Leyen organizează o conferinţă în vederea localizării copiilor ucraineni răpiţi de Rusia – Black News

Seulul şi Washingtonul au arătat aparente dificultăţi în detectarea lansărilor de către Coreea de Nord a acestui tip de rachete, deoarece sunt capabile să zboare peste două ore folosind modele de zbor neregulate şi planând foarte aproape de sol.

De fapt, zborul de miercuri a implicat un “zbor la altitudine minim㔺i a servit la examinarea comenzilor pentru”schimbarea altitudinii şi zbor de eschivare” şi, de asemenea, pentru detonare, întrucât, potrivit presei nord-coreene, rachetele au explodat la “600 de metri deasupra ţintei”. 

Tags: Coreea de NordHamgyong de NordHamhungHwasal-1Hwasal-2JakdoKim Jong UnPhenian
Categorii: Știrile zilei