Temeri privind un val de insolvenţe în rândul spitalelor germane

Publicat:

Asociaţia Spitalelor din Germania (DKG) estimează că tot mai multe spitale din această ţară nu-şi vor mai putea susţine cheltuielile de funcţionare şi vor fi nevoite să intre în insolvenţă, scrie agenţia DPA, potrivit agerpres

”Un val de insolvenţe se îndreaptă către spitalele noastre în 2023 şi cu greu poate fi oprit”, a declarat marţi grupului media Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) preşedintele asociaţiei DKG, Gerald Gass. Dificultăţile sectorului sanitar german vor fi vizibile în multe regiuni anul viitor, a adăugat acesta, făcând referire la ultimul barometru al Institutului Spitalicesc German (DKI), un sondaj anual efectuat în rândul instituţiilor sanitare germane.


Citește și : Kievul se aşteaptă la întreruperi repetate de electricitate toată iarna

Conform acestui sondaj, 59% din spitalele germane estimează că la finele anului în curs vor fi din punct de vedere financiar ”pe roşu”, procent care cu un an în urmă era de 43%. De asemenea, procentul spitalelor cu un rezultat financiar pozitiv la sfârşitul acestui an este estimat la circa 20%, faţă de 44% anul trecut.

Pentru anul viitor, 56% dintre spitale anticipează o deteriorare şi mai pronunţată a situaţiei lor financiare, numai 17% se aşteaptă la o îmbunătăţire a acesteia şi 27% la o situaţie neschimbată.

În aceste condiţii, Gerald Gass crede că asistenţa financiară preconizată de guvernul de la Berlin pentru a compensa creşterea preţurilor la energie va fi de ajutor, însă această asistenţă nu va putea compensa şi deficitul provocat de creşterea preţurilor ca urmare a inflaţiei.

”Guvernul federal va trebui în cele din urmă să susţină mai hotărât spitalele”, întrucât ajutorul promis până în prezent ”nu este suficient pentru a absorbi, de exemplu, creşterea masivă a costurilor materiale pentru spitale”, a remarcat la rândul său ministrul sănătăţii din landul Bavaria, Klaus Holetschek.

Pe de altă parte, conform aceluiaşi sondaj criza de personal în sectorul sanitar german continuă să fie preocupantă, mai ales în ce priveşte asistenţii medicali, pentru care numărul posturilor vacante a crescut de la 14.400 la 20.600.

Sondajul Barometrul Spitalelor 2022 a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ de 309 spitale germane cu mai mult de 100 de paturi.

Criza lucrătorilor sanitari cu care se confruntă sistemele de sănătate ale ţărilor europene este o ”bombă cu ceas”, a avertizat miercuri un responsabil al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care îndeamnă statele europene să investească în personalul sanitar.

”Numeroasele greve ale lucrătorilor sanitari în diverse ţări sunt un semnal care arată că forţa de muncă în sectorul sănătăţii se simte subestimată şi suprasolicitată”, a declarat agenţiei EFE directorul regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, vorbind despre provocările acestui sector în anul 2023.

Citește și : Ce conţine planul de pace al lui Zelenski

”Orele lucrate peste program, remunerarea şi susţinerea profesională adesea inadecvate, criza gravă de personal şi ratele înalte de infectare şi decese de COVID-19 în rândul lucrătorilor sanitari din prima linie, mai ales în primele etape ale pandemiei, au lăsat urme adânci”, a explicat el. ”Cea mai bună modalitate de a ne arăta consideraţia faţă de toţi lucrătorii sanitari este să investim în ei, şi făcând acest lucru investim într-un viitor mai sănătos pentru noi toţi”, a îndemnat responsabilul OMS.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.