X

Temerile legate de COVID-19 au dus la o scădere a numărului naşterilor în Europa

Europa a înregistrat o scădere cu 14% a numărului naşterilor în ianuarie 2021 în comparaţie cu aceeaşi lună a anilor precedenţi – probabil o consecinţă a temerilor legate de criza sanitară declanşată de COVID-19 în timpul primului val al pandemiei de coronavirus, potrivit unui studiu realizat de oameni de ştiinţă din Elveţia, relatează vineri dpa, potrivit agerpres.

Potrivit cercetătorilor, ţările cu cele mai dure lockdown-uri la începutul anului 2020 şi cu unităţi de terapie intensivă supraaglomerate au înregistrat nouă până la 10 luni mai târziu cele mai mari scăderi ale numărului naşterilor.

Citeşte şi: Forţele de securitate belaruse au primit prerogative sporite de a răspunde ameninţărilor externe – Black News

Echipa de oameni de ştiinţă a afirmat că aceste descoperiri, publicate în revista “Human Reproduction”, pot avea “consecinţe pe termen lung asupra demografiei, în special în Europa de Vest, unde se observă o îmbătrânire a populaţiei”.

“Scăderea numărului naşterilor la nouă luni de la începutul pandemiei a fost înregistrată mai frecvent în ţările în care sistemele de sănătate erau suprasolicitate şi capacitatea spitatelor era depăşită”, a declarat Leo Pomar, autorul principal al studiului.

“Acest lucru a condus la blocaje şi măsuri de distanţare socială pentru a se încerca stoparea răspândirii COVID. Cu cât blocajele au fost mai lungi, cu atât s-au înregistrat mai puţine sarcini în această perioadă, chiar şi în ţările care nu au fost grav afectate de pandemie”, a spus el.

“Credem că temerile cuplurilor legate de o criză sanitară şi socială în timpul primului val de COVID-19 a contribuit la scăderea numărului naşterilor nouă luni mai târziu”, a afirmat Leo Pomar.

În Marea Britanie şi Ţara Galilor s-a înregistrat o scădere cu 13% a numărului naşterilor în ianuarie 2021, comparativ cu ianuarie 2018 şi 2019, în timp ce numărul bebeluşilor născuţi în Scoţia a scăzut cu 14%.

Citeşte şi: Apple a vândut în Brazilia telefoane fără încărcătoare şi este obligată acum să plătească o amendă uriaşă – Black News

Lituania şi România au înregistrat cea mai mare scădere a numărului naşterilor, de 28% şi respectiv 23%.

Suedia, care nu a instituit un lockdown, însă a avut un număr mare de decese legate de COVID, nu a raportat o scădere a naşterilor, au spus cercetătorii.

Echipa de oameni de ştiinţă a subliniat că durata blocajelor a fost singurul factor asociat cu scăderea naşterilor în ianuarie 2021, comparativ cu ianuarie 2019 şi ianuarie 2018.

Tags: coronaviruscovid-19Leo PomarLituanialockdownmarea britanienaşteriRomaniaŢara Galilor
Categorii: Diaspora