Temerile privind aprovizionarea afectează preţurile boabelor de cafea

Publicat:

Temerile privind aprovizionarea afectează preţurile boabelor de cafea

O ceaşcă de cafea va deveni şi mai scumpă, deoarece întreruperile persistente ale aprovizionării au dus la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani al cotaţiilor la cafea arabica premium, transmite Bloomberg, potrivit stiripesurse.ro.

Cotaţiile futures la bursa de la New York au urcat cu 2%, la 2,6475 dolari pe livră (454 grame), cel mai ridicat nivel din 2011. La acestea se adaugă majorarea costurilor cu împrumuturile, lipsa containerelor navale şi perioadele mai lungi de tranzit.


Citeşte şi: Moartea lentă a Acordului de la Schengen – Stiripesurse.md

Analiştii se aşteaptă anul acesta la o creştere de aproximativ 40% a preţurilor, din cauza deficitului de boabe de cafea robusta, un sortiment mai ieftin. Preţul ridicat vine şi pe fondul temerilor privind condiţiile meteo nefavorabile din Brazilia, cel mai mare producător mondial de boabe de cafea. Ţara se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimele decenii, ceea ce afectează şi perspectivele privind viitoarele culturi.

Temerile privind aprovizionarea afectează preţurile boabelor de cafea

În lanţul de aprovizionare, impactul preţurilor ridicate din acest an este vizibil. JM Smucker Co, ale cărui mărci, cum ar fi Folgers şi Café Bustelo, domină piaţa cafelei la domiciliu din SUA, a majorat deja preţurile în această vară. Lanţul de restaurante Pret A Manger din Marea Britanie a renunţat la oferta sa prin care clienţii puteau face un abonament pentru a primi zilnic cinci băuturi.

De asemenea, schimbările climatice reprezintă o ameninţare directă pentru industria cafelei, evaluată la mai multe miliarde de dolari, oamenii de ştiinţă prognozând o scădere a randamentelor şi o reducere a zonele adecvate pentru cultura arborilor de cafea.

În condiţiile unei cereri în creştere şi ale impactului crizei climatice, lumea ar putea să se confrunte cu o penurie de cafea robusta care ar putea ajunge la 35 de milioane de saci în anul 2040, a estimat recent organizaţia sectorială World Coffee Research. Cercetătorii estimează că zonele propice pentru cultura cafelei arabica ar putea să se reducă la jumătate până în 2050.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Săptămâna științei la Academia de Studii Economice din Moldova. Programul evenimentelor

Săptămâna științei la Academia de Studii Economice din Moldova. Programul evenimentelor Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) a dat startul Săptămânii științifice cu o...

Ion Ceban acuză politizarea situației după ploile din Chișinău

Ion Ceban acuză politizarea situației după ploile din Chișinău Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a criticat politizarea excesivă a situației cauzate de ploile torențiale...

O mașină a ars ca o torță pe traseul Ialoveni-Costești. De la ce a pornit incendiul

O mașină a ars ca o torță pe traseul Ialoveni-Costești. De la ce a pornit incendiul O mașină a ars ca o torță pe traseul...

Rezistenţa la antibiotice ar putea cauza în mod direct până la 39 de milioane de morţi până în 2050

Rezistenţa la antibiotice ar putea cauza în mod direct până la 39 de milioane de morţi până în 2050 Peste 39 de milioane de persoane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.