Temperaturile extreme din ultimele săptămâni au afectat și legumele. Cum au evoluat prețurile

Publicat:

Temperaturile extreme din ultimele săptămâni au afectat și legumele. Cum au evoluat prețurile

Temperaturile extreme din ultimele săptămâni au afectat și legumele din câmpuri sau din grădinile oamenilor. Iar gospodinele se tem că anul acesta nu vor avea din ce să-şi facă conservele pentru iarnă.

Arşiţa din ultimele săptămâni a făcut prăpăd în grădini, iar din munca oamenilor s-a ales praful.


„Iată tot s-a uscat din cauza caniculei foarte mari. Se spune că e la o sută de ani aşa căldură. Castraveţii sunt afectaţi foarte tare şi roşiile.”

„Parcă sunt fierte şi nu le ajută apa pe care le o dăm. Dar uitaţi-vă sunt pârlite toate. Nu o să avem cred că roadă anul acesta. Care o să fie mai târziu poate le-a salva Domnul. Cam cât din suprafaţă vă este afectată? – Jumătate sunt arse şi jumătate verzi, mai vii.”

Nici în serele performante, dotate cu sisteme de irigare, situaţia nu e mai bună. Pavel Terentiev din satul Coşniţa, raionul Dubăsari, creşte castraveţi. Bărbatul spune că nici tratamentele fitosanitare nu îşi mai fac efectul.

PAVEL TERENTIEV, agricultor: „Din cauza tenperaturilor mari atacul de acarieni mare şi am fost nevoiţi să scoatem cultura deorece substanţele fitosanitare nu mai făceau faţă şi am plantat cultura din nou. Dar, iarăşi de la temperaturi mari se arde vârful plantelor, avem pierderi de undeva 20 la sută.”

În pieţe, preţul legumelor a crescut, deşi calitatea lasă de dorit, spun comercianţii.

„La roşii s-au ridicat cu trei lei, cu doi lei, aşa ceva. Au fost 15 iar acum sunt 17-18 lei, pentru că s-au uscat din ele. Şi castraveţii oleacă s-au ridicat, erau 20 iar acum sunt 25.”

„Calitatea desigur fetelor, cu aşa arsuri şi calitatea a scăzut. Nu e pe dealuri aproape nimic, nimic, totul e ars.”

Şi cumpărătorii spun că preţurile cresc de la o săptămână la alta.

Citește și: Temperaturi mai scăzute și ploi, anunță meteorologii

„Am fost săptămâna trecută şi erau mai ieftine, dar acum s-au ridicat iarăşi. Se vede că e după anotimp. Dacă nu ne plouă se usucă tot. Se vede că de la asta se ridică preţurile.”

„Ardei şi un kilogram de morcov şi am dat 55 de lei, dar pentru a pregăti mai trebuie vre-o două sute de lei dacă vrei să faci nişte ardei împluţi. Asta e!”

La Piaţa Centrală din Chişinău un kilogram de roşii poate fi cumpărat cu aproximativ 18 lei. Castraveţii costă 25 de lei, iar ardeii graşi şi vânăta – 15 lei.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fostă deputată naţionalistă ucraineană, împuşcată mortal la Liov

O fostă deputată naţionalistă ucraineană, împuşcată mortal la Liov Irina Farion, fostă parlamentară naţionalistă ucraineană cunoscută pentru poziţiile sale împotriva Rusiei, a fost împuşcată în...

‘Nostradamus cel viu’ a prezis căderea sistemelor informatice încă de acum trei luni și prevestește un nou război mondial

'Nostradamus cel viu' a prezis căderea sistemelor informatice încă de acum trei luni și prevestește un nou război mondial Clarvăzătorul brazilian Athos Salomé, supranumit „Nostradamus cel...

De ce este Donald Trump obsedat de Hannibal Lecter?

De ce este Donald Trump obsedat de Hannibal Lecter? Personajul fictiv - celebru din filmul „Tăcerea mieilor” - a fost menționat din nou de fostul...

Prima imagine cu cel care ar fi ucis moldoveanca Marina Gavril, la Brăila. IGP, îndemnat să facă demersuri pentru detectarea suspectului

Prima imagine cu cel care ar fi ucis moldoveanca Marina Gavril, la Brăila. IGP, îndemnat să facă demersuri pentru detectarea suspectului Polițiștii români caută de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.