Temperaturile înalte din ultimele zile provoacă și înmulțirea insectelor dăunătoare

Publicat:

Temperaturile înalte din ultimele zile provoacă și înmulțirea insectelor dăunătoare

Temperaturile insuportabile din ultimele zile aduc o problemă în plus – gândacii şi ţânţarii se îmulţesc mult mai repede iar cei mai afectaţi sunt locuitorii blocurilor vechi de locuinţe. Aşa se face că firmele specializate în dezinsecţie înregistrează de două ori mai multe solicitări decât în alte perioade ale anului.

Reprezentanţii firmelor specializate spun că solicitările pentru dezinfecţie, dezinsecţie si deratizare s-au dublat în ultima perioadă.


ANDREI UNGUREANU, director, firmă de dezinsecţie: „S-au dublat practic solicitările clienţilor. Cele mai multe ca şi în momentul de faţă sunt blocurile vechi în care există subsoluri, în care sunt şobolani, şoareci şi care necesită dezatizare şi dezinsecţie obligatorie. S-au dublat şi solicitările referitor la gândacii de bucătărie. Dacă este să clasăm insectele după solicitări ar fi gândacii de bucătărie, după care ar urma ploşniţele de pat, care sunt cam la acelaşi nivel. După urmează puricii şi deratizare şoareci şi şobolani.”

Citește și: Fermierii vor stare de urgență în agricultură

Puricii pot provoca oamenilor reacții alergice severe, spun specialiştii.

ŞTEFAN RUSU, şef, Laboratorul Parazitologie și Helmintologie, Institutul de Zoologie: „Aceşti ectoparaziţi de la animale ne mai pişcă şi pe noi. Ectoparaziţii de la animale nu le place gazda omul, dar provoacă diverse alergii, disconfort. Totuşi, parazitul e parazit şi încearcă să găsească sursă de existenţă. Şi dacă nu este pisica mai trece şi la om.”

Temperaturile tot mai ridicate din ultimii ani au făcut nu numai ca insectele să fie tot mai multe ci au dus şi la apariţia unor noi specii pe teritoriul Republicii Moldova.

GALINA BUŞMACHIU, şef, Laboratorul de Entomologie, Institutul de Zoologie: „Am făcut un total şi avem mai mult de 20 de specii noi din anul 2000 au apărut pe teritoriul Republicii Moldova, multe deintre care s-au aclimatizat şi deja ne fac probleme. Putem menţiona ambii tigri ai platanului şi stejarului, anul acesta a apărut la noi şi musca păun care a fost constată în Prutul de Jos. Ţânţarul tigru „aedes albopictus” din 2021 este cunoscut în Republica Moldova.”

În Republica Moldova există peste 16 mii de specii de insecte, dintre care 23 de specii invazive care pot crea probleme oamenilor, animalelor sau plantelor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Lotul olimpic național a obținut două medalii de bronz și două mențiuni de onoare la Olimpiada Europeană de Fizică

Lotul olimpic național a obținut două medalii de bronz și două mențiuni de onoare la Olimpiada Europeană de Fizică Lotul olimpic al Republicii Moldova a...

Kamala Harris către donatorii democraţi: Vom câştiga alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie

Kamala Harris către donatorii democraţi: Vom câştiga alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie Vicepreşedinta SUA Kamala Harris le-a dat vineri asigurări marilor donatori democraţi că partidul...

Temperaturi mai scăzute și ploi, anunță meteorologii

Temperaturi mai scăzute și ploi, anunță meteorologii În acest sfârșit de săptămână avem parte de o vreme cu temperaturi ușor mai scăzute față de zilele...

Avertismentul salvatorilor privind respectarea regulilor de siguranță la scăldat în perioada estivală

Avertismentul salvatorilor privind respectarea regulilor de siguranță la scăldat în perioada estivală Inspectoratul General pentru Situații de Urgență avertizează populația despre necesitatea respectării regulilor de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.