X

Tensiuni escaladate între China și Canada: Beijingul critică ‘declaraţiile iresponsabile’ făcute de Justin Trudeau

China a denunţat în mod ferm marţi ”declaraţiile iresponsabile” ale premierului canadian Justin Trudeau după condamnarea la pedeapsa cu moartea a unui canadian pentru trafic cu droguri, relatează AFP, potrivit agerpres.

Robert Lloyd Schellenberg (36 de ani – foto) a fost condamnat luni la pedeapsa cu moartea de către un tribunal chinez după un nou proces, o hotărâre anterioară fiind considerată prea îngăduitoare de către justiţia chineză.

Citelște și: Zi crucială pentru Brexit în parlamentul britanic

Acest verdict intervine la ora în care relaţiile dintre Beijing şi Ottawa sunt deja extrem de tensionate ca urmare a arestării, la începutul lui decembrie 2018, la Vancouver, a unei reprezentante a gigantului chinez al telecomunicaţiilor Huawei.

”Este neliniştitor faptul că Beijingul începe să acţioneze în mod arbitrar pentru a aplica pedeapsa cu moartea, mai ales unui canadian”, a declarat luni Trudeau după condamnarea lui Schellenberg.

”Cerem părţii canadiene să respecte statul de drept, să respecte suveranitatea judiciară a Chinei, să-şi corecteze erorile şi să înceteze să mai facă declaraţii iresponsabile”, a reacţionat Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

Citește și: Armata americană menține trupele la granița cu Mexicul

Hua Chunying a denunţat de asemenea acuzaţiile organizaţiilor internaţionale pentru drepturile omului, care au afirmat că Beijingul vrea, odată cu condamnarea la moarte a lui Robert Lloyd Schellenberg, să pună presiune pe Canada pentru a o elibera pe reprezentanta Huawei.

”Cred că astfel de declaraţii sunt acuzaţii pur răutăcioase, iraţionale şi nerezonabile”, a declarat purtătoarea de cuvânt chineză.

Tags: BeijingcanadaChinaHua ChunyingJustin TrudeauOttawaRobert Lloyd Schellenberg
Categorii: Știrile zilei