Tensiuni în sud-estul Turciei după sinuciderea unui deţinut kurd în greva foamei

Publicat:

Mai multe ciocniri între poliţie şi manifestanţi au avut loc luni în sud-estul Turciei, majoritar kurd, a doua zi după sinuciderea unui deţinut kurd în greva foamei, relatează AFP, scrie Agerpres.

Poliţiştii antirevoltă au făcut uz de tunuri cu apă pentru a-i respinge pe membrii principalului partid pro-kurd din Turcia, HDP, care se adunaseră pentru a se reculege în faţa mormântului deţinutului la Diyarbakir, oraş din sud-estul Turciei.


Citește și : Un turc de 37 de ani este principalul suspect în atacul din Utrecht – FOTO/VIDEO

Potrivit avocaţilor săi şi HDP, Zülküf Gezen s-a spânzurat duminică în închisoare.

El era în greva foamei de mai multe săptămâni pentru a protesta împotriva condiţiilor de detenţie a lui Abdullah Ocalan, liderul istoric al Partidului muncitorilor din Kurdistan (PKK).

“Un deţinut şi-a pierdut viaţa ieri (duminică – n.r.). Dacă Ministerul Justiţiei şi-ar fi îndeplinit rolul, tovarăşul nostru care şi-a pierdut viaţa ar fi în continuare printre noi”, a acuzat co-preşedintele HDP, Sezai Temelli, în faţa jurnaliştilor de la Diyarbakir.

Zülküf Gezen se afla de 12 ani în închisoare, unde ispăşea o pedeapsă la care a fost condamnat pentru apartenenţă la PKK, o organizaţie calificată drept “teroristă” de Turcia şi aliaţii săi occidentali.

Într-un comunicat publicat luni, procurorul republicii a precizat că Zülküf Gezen s-a spânzurat în secţiunea de duşuri a închisorii cu o coardă pentru uscatul rufelor, dar afirmă că este vorba despre o “sinucidere” şi nu despre un act de protest împotriva condiţiilor de detenţie a lui Ocalan.

Liderul istoric al PKK şi unul dintre fondatorii partidului este încarcerat pe o insulă-închisoare din apropiere de Istanbul de la arestarea sa în 1999.

Citește și : China a arestat 13.000 de ‘teroriști’ în regiunea Xinjiang

Potrivit HDP, peste 170 de persoane sunt în prezent în greva foamei pentru a solicita ameliorarea condiţiilor sale de detenţie şi în special posibilitatea ca Ocalan să poată vizitat de avocaţi şi de apropiaţi.

Mişcarea a fost lansată de o deputată a HDP, Leyla Güven, aflată într-o grevă a foamei parţială din noiembrie.

Sud-estul Turciei este frecvent teatrul unor confruntări sângeroase între armata turcă şi PKK. Conflictul kurd a izbucnit în 1984 şi s-a soldat cu peste 40.000 de morţi, printre care numeroşi civili, notează AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.