Tensiuni în Iran între șeful serviciilor de informații și conservatori în jurul Dosarului nuclear

Publicat:

Ministrul iranian al serviciilor de informaţii a luat miercuri apărarea unui negociator al tratatului nuclear care a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru acuzaţii de spionaj, într-o rară critică implicită a sistemului judiciar, relatează AFP. 

Abdolrasoul Dorri Esfahani, un canadian de origine iraniană, a fost condamnat la începutul lui octombrie la o pedeapsă de cinci ani de închisoare, autoritatea judiciară afirmând că este acuzat că a “furnizat informaţii străinilor” şi că a avut “legături cu două servicii secrete” străine.


Aceste acuzaţii au fost însă respinse de ministrul serviciilor de informaţii, Mahmoud Alavi, în comentarii preluate de mai multe agenţii iraniene de presă, printre care Isna.

“Departamentul de contraspionaj al Ministerului serviciilor de informaţii este autoritatea care detectează probleme legate de spionaj”, a declarat Mahmoud Alavi.

“Pentru acest departament, nu doar că Dorri Esfahani nu a desfăşurat nicio activitate de spionaj, dar a şi rezistat inteligent atacurilor serviciilor străine asupra lui”, a adăugat el.

Ministerul serviciilor de informaţii se află în subordinea biroului preşedintelui Hassan Rohani, un moderat care a fost un înflăcărat partizan al negocierilor cu marile puteri privind programul nuclear care au dus la acordul din 2015.

La rândul său, justiţia este dominată de conservatori.

Aceasta a fost frecvent criticată în străinătate cu privire la pedepsele pronunţate împotriva persoanelor cu dublă cetăţenie sau străinilor, dar rareori de către membri ai guvernului.

“Ministerul serviciilor de informaţii a fost responsabil pentru protecţia (…) negocierilor nucleare şi a realizat una din cele mai bune performanţe în acest domeniu”, a subliniat Mahmoud Alavi.

Potrivit mai multor media iraniene, Dorri Esfahani a participat la negocierile încheiate cu acordul din 2015 ca expert în chestiuni bancare şi ulterior a făcut parte din organismul iranian însărcinat cu supravegherea bunei aplicări a acestui tratat.

El a fost arestat în august 2016 după ce a fost acuzat de mai multe site-uri şi deputaţi conservatori că a spionat în favoarea Marii Britanii. La acea dată, Mahmoud Alavi a respins categoric aceste acuzaţii.

Acordul privind programul nuclear iranian a fost semnat în iulie 2015 la Viena de Teheran şi Grupul celor 6 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania).

Acest tratat a deschis calea suspendării sancţiunilor economice împotriva Iranului în schimbul garanţiilor oferite de Teheran pentru a linişti comunitatea internaţională în legătură cu caracterul strict paşnic şi civil al programului său nuclear.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, a...

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro Un cetățean...

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova Radu Savopol, cofondatorul rețelei de cafenele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.