Tensiunile cresc în intensitate în Spania – Secţii de votare ocupate de alegători pentru a garanta referendumul în Catalonia (AFP)

Publicat:

Militanţi susţinători ai referendumului de autodeterminare interzis pe care liderii separatişti catalani doresc să îl organizeze duminică au început să ocupe, vineri seară, şcoli ce trebuie să servească ca secţii de votare pentru a garanta scrutinul, au constatat corespondenţi ai agenţiei France Presse aflaţi la Barcelona. 

Jurnaliştii au fost martori la ocuparea a două şcoli în centrul oraşului, în timp ce “o platformă a şcolilor deschise pentru referendum” a publicat pe Twitter fotografii făcute în cursul acestor acţiuni.


“Rămân să dorm înăuntru, în principiu cu băiatul meu cel mare care învaţă aici”, a declarat pentru AFP Gisela Losa, mamă a trei copii, într-o şcoală din cartierul Garcia, în centrul oraşului. “Sunt cel puţin patru sau cinci familii care vor veni cu copiii lor şi fără îndoială că mâine vor fi mai multe”, a ţinut ea să adauge.

De la începutul lunii septembrie, Spania traversează cea mai gravă criză politică din aproape 40 de ani, după părerea tuturor conducătorilor săi. La 6 septembrie, parlamentul catalan a votat o lege pentru organizarea acestui referendum în ciuda interdicţiei sale, argumentând că separatiştii îl reclamă din 2012.

Majoritatea locuitorilor din această regiune din nord-estul Spaniei, reprezentând 20% din PIB, doreşte un referendum legal, chiar dacă sunt divizaţi în privinţa independenţei.

Guvernul conservatorului Mariano Rajoy şi justiţia au decis să îl interzică, forţele de ordine blocând accesul la secţiile de votare.

Indiferenţi la ameninţări şi la sancţiunile deja pronunţate, liderii separatişti ai Cataloniei merg înainte: vineri, au anunţat că dispun de vreo 2.300 de secţii de votare şi au prezentat modelul urnei care va fi utilizată duminică, în timp ce toate poliţiile din Spania caută aceste urne.

“A ne priva de vot este un atentat împotriva libertăţii democratice… Este foarte grav că suntem ameninţaţi cu evacuarea forţată din clădirile şcolare”, a mai spus Gisela Losa.

Aproape în acelaşi timp, vreo 30 de persoane s-au închis în interiorul altei şcoli.

Militanţii pentru referendum au reuşit să dejoace supravegherea poliţiei regionale şi au rămas înăuntru după ce directoarea şcolii a închis porţile, a constatat un fotoreporter al AFP.

“Nimic nu justifică încălcarea unui drept atât de fundamental ca dreptul de vot”, a explicat din spatele porţilor unul dintre militanţii pentru referendum, Omar Sanchis, un student la artă teatrală în vârstă de 29 de ani.

Mişcarea de ocupare a şcolilor pare coordonată parţial de o platformă de “şcoli deschise pentru referendum” care distribuie instrucţiuni prin intermediul reţelelor sociale, în special serviciul de mesagerie Telegram, mult mai confidenţial.

“Obiectivul acestei campanii este de a se asigura ca toate secţiile de votare prevăzute pentru referendumul de la 1 octombrie vor îndeplini condiţiile pentru ca să ne putem exprima toţi liber şi paşnic”, scrie într-unul din aceste mesaje.

Platforma distribuie un manual consultat de AFP dând instrucţiuni părinţilor elevilor sau militanţilor care doresc să ocupe localuri.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.