X

Terorismul se alimentează din instabilitatea lumii arabe, afirmă Secretarul general al Ligii Arabe

Secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a declarat luni în capitala Tunisiei că tulburările şi instabilitatea în materie de securitate în unele ţări arabe au facilitat apariţia grupărilor ‘teroriste’ în regiune, inclusiv ‘flagelul Daesh’ (acronimul arab al Statului Islamic), potrivit AFP, scrie Agerpres.

‘Din păcate, tulburările şi fragmentarea unor ţări arabe favorizează spaţiile pentru acest gen de grupări sângeroase’, şi-a exprimat el regretul în cadrul unei reuniuni comune a miniştrilor arabi de interne şi ai justiţiei.

Citește și : Juan Guaido a revenit în Venezuela (VIDEO)

Această reuniune, a treia de acest fel, vizează consolidarea cooperării în lupta împotriva crimei organizate în ţările arabe.

Potrivit lui Aboul Gheit, ‘terorismul rămâne ameninţarea cea mai gravă din toate timpurile, atât prin amploarea pierderilor, cât şi prin consecinţele sale asupra stabilităţii societăţilor şi a capacităţii acestora de a se angaja într-un proces de dezvoltare continuă’.

El a salutat progresele privind în special ‘eradicarea flagelului numit Daesh’, dar a atenţionat că ‘astfel de grupări sunt capabile să-şi schimbe părul şi să-şi dezvolte un mod de acţiune pentru a lovi din nou’.

Premierul tunisian Youssef Chahed a subliniat la rândul său ‘pericolul’ pe care îl reprezintă revenirea jihadiştilor, în timp ce se pune problema repatrierii combatanţilor străini deţinuţi în Siria şi în Irak.

În plus, datorită tehnologiei moderne, ‘teroriştii au putut să-şi extindă cercul de recrutare şi să-şi maximizeze capacitatea de a aplica lovituri dureroase’, potrivit secretarului general al Ligii Arabe.

Citește și : Stoltenberg cere Rusiei să revină la conformarea faţă de Tratatul INF

Este necesar de a ‘urmări aceste evoluţii în cadrul criminalităţii teroriste, cu noi instrumente juridice şi metode de securitate dezvoltate’ pentru a urma inovaţiile acestor grupuri.

În cadrul reuniunii au fost semnate două protocoale şi două acorduri, potrivit declaraţiei finale. Acestea vizează combaterea traficului de fiinţe umane, interzicerea pirateriei maritime, lupta împotriva clonării umane şi combaterea traficului de organe.

Miniştrii de interne din Algeria, Egipt, Qatar, Kuweit şi Yemen nu au participat această reuniune a Ligii Arabe, care numără 22 de ţări membre.

Tags: Ahmed Aboul GheitarabeDaeshIrakjihadistisiriaYoussef Chahed
Categorii: Sinteze