X

Teroristul de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles a fost transferat în Franţa

Mehdi Nemmouche, condamnat în martie în Belgia la închisoare pe viaţă pentru atacul sângeros de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, a fost transferat miercuri în Franţa, a anunţat vineri o sursă judiciară, confirmând o informaţie a săptămânalului francez L’Express, transmite AFP, potrivit agerpres.

Jihadistul francez de 34 de ani a fost predat Franţei pentru continuarea anchetei asupra presupusului său rol în luarea a patru jurnalişti francezi ostatici în Siria, în 2013-2014.

Citeşte şi: Un F-16 american s-a prăbuşit în sudul Californiei – FOTO/VIDEO

El a fost plasat în detenţie provizorie la închisoarea din Meaux-Chauconin, la est de Paris, potrivit unei surse penitenciare.

“Predarea (către Franţa) a fost amânată de procesul de la Bruxelles”, a declarat vineri o sursă judiciară belgiană, potrivit căreia jihadistul “a încheiat-o a priori cu faza judiciară” locală.

Transferarea lui Mehdi Nemmouche are loc în virtutea mandatului de arest european emis împotriva lui la 30 iunie 2016 de justiţia franceză, potrivit sursei judiciare.

Fără a aştepta finalizarea procesului său din Belgia, acest delincvent multirecidivist, radicalizat în închisoare şi trecut prin Siria, a fost cu toate acestea predat temporar Franţei în 15 noiembrie 2017. În acea zi, judecătorii Parchetului antiterorist parizian l-au inculpat pentru “răpire şi sechestrare în bandă organizată şi în relaţie cu un grup terorist” şi “asociere de răufăcători teroristă criminală”. La acea dată, Mehdi Nemmouche a refuzat să vorbească despre rolul său de presupus gardian al ostaticilor, dintre care trei s-au constituit parte civilă în proces.

Citeşte şi: Jurnalist mexican ASASINAT în Playa del Carmen

Ulterior, judecătorul Bertrand Grain s-a deplasat în Belgia pentru a-l interoga în iulie 2018, însă jihadistul şi-a reafirmat dreptul de a păstra tăcerea.

În 12 martie, Mehdi Nemmouche a fost condamnat la Bruxelles la închisoare pe viaţă pentru patru “asasinate teroriste” comise în 2014 la Muzeul Evreiesc din capitala belgiană.

În pofida negărilor sale, justiţia belgiană a considerat că el a fost cel care a deschis focul în holul de la intrare în Muzeul Evreiesc, la 24 mai 2014, ucigând doi turişti israelieni, o voluntară franceză şi un angajat belgian. 

Tags: BelgiaBertrand GrainbruxellesfrantaMeaux-ChauconinMehdi NemmoucheMuzeul Evreiescparissiria
Categorii: Diaspora