Ţestoasa ‘punk’ din Australia, inclusă pe lista speciilor de reptile vulnerabile

Publicat:

O ţestoasă care trăieşte în Mary River din Australia, cunoscută pentru aspectul ”punk” pe care i-l dau algele care îi cresc pe cap, a fost inclusă pe lista speciilor de reptile vulnerabile alcătuită de Zoological Society of London (ZSL), care include şi numeroase şopârle şi şerpi, informează joi AFP, potrivit agerpres.

Ţestoasa, denumită ştiiţific ”Elusor macrurus”, trăieşte în statul australian Queensland, în apele fluviului Mary şi este considerată ”foarte specială”, potrivit comunicatului ZSL, care a adăugat săptămâna aceasta 100 de specii noi de reptile la lista sa EDGE (Evolutionary Distinct and Globally Endangered) iniţiată în 2007.


Citeşte şi: Scandalul de la Academia Suedeză continuă: Secretarul permanent şi-a dat demisia

Ţestoasa australiană are un organ special, cloaca, care îi serveşte atât la urinat şi la depunerea ouălor, cât şi la respiraţia sub apă prin intermediul pielii.

”Această ţestoasă poate rămâne timp îndelungat sub apă, chiar şi trei zile, fără să iasă la suprafaţă, datorită acestei capacităţi inedite de a respira prin această extremitate posterioară”, a explicat pentru AFP Rikki Gumbs de la Colegiul Imperial din Londra, care a participat la întocmirea listei EDGE.

O altă trăsătură distinctivă a speciei este creasta verde fluorescentă, formată din alge, pe care au unele exemplare.

”Ţestoasa din Mary River petrece atât de mult timp scufundată în apă încât unele exemplare se trezesc acoperite de alege şi pot avea creste destul de impresionante”, explică Rikki Gumbs.

Recunoscută ca specie distinctă abia în 1994, această ţestoasă a avut de suferit de pe urma popularităţii sale ca animal de companie în anii ‘1970 şi ’80. Specia este pusă în pericol şi de faptul că habitatul natural îi este distrus în urma construcţiei de baraje, iar ouăle sunt vândute în comerţul cu animale, deşi ţestoasa ajunge târziu la maturitate sexuală, câteodată nu înainte de 25 de ani.

Citeşte: Ucraina ‘studiază’ acuzaţiile privind finanţarea libiană a Iuliei Timoşenko

”Reptilele sunt deseori lăsate în urmă în ceea ce priveşte conservarea speciei”, a spus cu regret Rikki Gumbs. ”Ca şi în cazul tigrilor, rinocerilor sau elefanţilor, este vital să facem tot posibilul pentru a salva aceste animale unice şi prea des neglijate”, a adăugat specialistul.

Pe lista EDGE se află şi cameleonul Brookesia minima din Madagascar, care măsoară doar trei centimetri, dar şi crocodilul Gavial de pe fluviul Gange.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Importul de culturi cerealiere și oleaginoase va fi licențiat provizoriu

Importul de culturi cerealiere și oleaginoase va fi licențiat provizoriu Aleșii poporului au adoptat astăzi în două lecturi un proiect de lege care prevede licențierea...

Poliția a confiscat listele de semnături colectate de socialiști în cadrul așa-zisei campanii ‘Interesul Național’

Poliția a confiscat listele de semnături colectate de socialiști în cadrul așa-zisei campanii 'Interesul Național' Oamenii legii au confiscat listele de semnături colectate de PSRM...

Petrocub a reușit să câștige cu 5 la 1 în amicalul jucat cu Farul Constanța

Petrocub a reușit să câștige cu 5 la 1 în amicalul jucat cu Farul Constanța Petrocub continuă pregătirea pentru preliminariile Ligii Campionilor. În ultimul joc...

Guvernul Germaniei oferă R. Moldova un grant de 15 milioane de euro

Guvernul Germaniei oferă R. Moldova un grant de 15 milioane de euro Guvernul Germaniei oferă un grant de 15 milioane de euro pentru îmbunătățirea infrastructurii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.