X

Texas, primul stat american care refuză să primească refugiaţi în 2020

Texasul a devenit vineri primul stat american care a refuzat să primească refugiaţi în 2020, în cadrul politicii de luptă împotriva imigraţiei promovată de preşedintele republican Donald Trump, informează AFP, potrivit agerpres.

Acest stat din sudul ţării urmează să-şi concentreze finanţările asupra “celor care sunt deja acolo, inclusiv refugiaţi, imigranţi şi persoane fără adăpost, care sunt de fapt toţi texani”, a indicat guvernatorul republican Greg Abbott într-o scrisoare adresată Departamentului de Stat.

Citește și : Sultanul Omanului a încetat din viață, după o domnie de 50 de ani

Abbott a explicat că Texasul, care a primit circa 10% dintre refugiaţii acceptaţi de SUA din 2010 până în prezent, trebuie să facă faţă de asemenea “unei probleme disproporţionate a migranţilor” odată cu sosirea din 2018 a mai multor zeci de mii de migranţi care au traversat ilegal frontiera cu Mexicul pentru a cere azil.

În septembrie, Donald Trump anunţase că lasă la alegerea diferitelor state să accepte sau nu refugiaţi selecţionaţi în cadrul unui program federal de reinstalare.

Administraţia sa anunţase de asemenea o reducere drastică a numărului de refugiaţi acceptaţi: 18.000 pentru anul bugetar 2020, care a început la 1 octombrie 2019, faţă de 30.00 în 2018 şi aproape 85.000 în 2016.

Programul de reinstalare, creat în 1980, vizează refugiaţi selecţionaţi de agenţiile de securitate şi de informaţii americane în taberele ONU din lume, în special printre cei mai vulnerabili, precum persoanele vârstnice, văduvele şi persoane cu dizabilităţi.

“Texasul a făcut mai mult decât partea sa, ajutând în procesul de reinstalare a refugiaţilor şi consideră că şi alte state trebuie să fie disponibile în aceste eforturi”, a explicat Abbott.

Potrivit diplomaţiei americane, 38 de stat au indicat deja că îşi vor continua politica de primire. Celelalte au timp până la 21 ianuarie pentru a se pronunţa.

Opoziţia democrată în Texas, al doilea stat cel mai populat al ţării, a condamnat decizia guvernatorului care s-ar fi “supus complet urii şi xenofobiei”, potrivit alesului în Congres, Joaquin Castro.

Citește și : Iranul RECUNOAȘTE că a doborât ‘dintr-o eroare’ avionul ucrainean

Asociaţia texană de ajutor pentru refugiaţi Refugee Services a denunţat “confuzia” care se face între imigraţia ilegală şi programul de reinstalare.

“Refugiaţii admişi în SUA au documente legale, dosarele lor au fost examinate minuţios de către serviciile de securitate şi ei reprezintă una dintre părţile populaţiei cele mai rezistente, muncitoare, dinamice şi prospere”, afirmă directorul ONG, Russell Smith.

Tags: Donald TrumpGreg AbbottmexicrefugiatiSUAtexas
Categorii: Știrile zilei