Texasul restrânge dreptul la vot al minorităţilor

Publicat:

Parlamentul statului american Texas, majoritar republican, a adoptat marţi o controversată lege electorală, care ar restrânge dreptul la vot al minorităţilor, informează miercuri AFP, potrivit agerpres.

Această lege, care oficial vizează să facă alegerile mai sigure, în urma acuzaţiilor nefondate privind fraude masive din timpul alegerilor prezidenţiale din 2020, interzice în mod concret votul în “drive-in” şi instaurează numeroase restricţii pentru orarele de vot şi prin corespondenţă.


Citeşte şi: Bill Clinton îşi cerea scuze pentru EXPERIMENTELE cu radiaţii la care au fost supuşi mii de americani – Black News

Potrivit detractorilor textului, aceste restricţii vizează mai ales dispoziţii ce facilitează votul minorităţilor, mai ales al afro-americanilor, în general mai favorabili democraţilor.

Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, a anunţat marţi într-un comunicat că va promulga legea.

Începând din ianuarie, cel puţin 18 state au adoptat 30 de legi electorale restrictive şi alte zeci sunt în curs de examinare, potrivit grupului de reflecţie Brennan Center for Justice.

Acest proces s-a accelerat în statele republicane, pe fondul acuzaţiilor, deocamdată nedemonstrate, de fraude electorale masive, acuzaţii lansate şi reiterate de Donald Trump după alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020.

Circa 50 de parlamentari democraţi din Texas s-au retras din acest stat la mijlocul lui iulie, pentru a opri Camera Reprezentanţilor să atingă numărul de aleşi minim necesar (cvorumul) pentru a supune legea la vot.

Citeşte şi: 32 de oameni au murit într-un accident rutier în Peru – Black News

Însă guvernatorul statului Texas a convocat două sesiuni speciale la rând şi democraţii au revenit încetul cu încetul, permiţând în final să se atingă cvorumul, pe 19 august. Astfel, legea a fost dezbătută şi adoptată marţi.

“Nu este momentul să abandonăm. Este momentul să adoptăm un drept de vot federal”, a reacţionat marţi, pe Twitter, Beto O’Rourke, fost candidat în alegerile primare democrate pentru prezidenţiale, cu referire la un text adoptat de Camera Reprezentanţilor din SUA, dar care riscă să fie blocat de republicani în Senat. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

Lavrov, despre alegerile din Franța: ‘Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie’

Lavrov, despre alegerile din Franța: 'Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie' Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că alegerile legislative...

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev Kievul a reușit să restabilească două treimi din capacitatea sa...

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional Astăzi are loc al doilea tur al...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.