Text ce va stârni furia Moscovei: Zelenski enumeră într-un decret regiunile din Rusia locuite ‘istoric’ de ucraineni

Publicat:

Text ce va stârni furia Moscovei: Zelenski enumeră într-un decret regiunile din Rusia locuite ‘istoric’ de ucraineni

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a enumerat luni, într-un decret, regiunile din Rusia locuite, potrivit lui, “istoric” de ucraineni şi a îndemnat la respectarea drepturilor lor, într-un text ce va stârni furia Moscovei, informează AFP.

În acest document, publicat de preşedinţia ucraineană, Zelenski menţionează regiunile Krasnodar, Rostov, Belgorod, Briansk, Voronej şi Kursk, care se învecinează toate cu Ucraina, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Pașaportul moldovenesc, luxul râvnit de rușii din Rusia

Decretul acuză Rusia că a comis şi comite în aceste regiuni “acţiuni menite să distrugă identitatea naţională şi să oprime ucrainenii, încălcându-le drepturile şi libertăţile”.

Documentul îndeamnă guvernul ucrainean să elaboreze “un plan de acţiune pentru a apăra identitatea naţională a ucrainenilor în Federaţia Rusă, inclusiv în regiunile îi care ei locuiesc istoric”.

Guvernul trebuie de asemenea să recenzeze “crimele comise împotriva ucrainenilor care locuiesc sau care au locuit acolo”, potrivit decretului, care denunţă rusificarea forţată, represiunea politică şi deportarea ucrainenilor.

Milioane de etnici ucraineni trăiesc pe teritoriul rus, consecinţă a dominaţiei ţariste şi sovietice, a frontierelor flexibile şi deportărilor din perioada stalinistă.

De la declanşarea invaziei ruse împotriva Ucrainei, Moscova este de asemenea acuzată de rusificare forţată a teritoriilor pe care le ocupă, de rescrierea istoriei şi de deportare de locuitori, în special copii.

Rusia este acuzată şi că îi oprimă pe locuitorii care refuză să accepte naţionalitatea rusă.

Decretul lui Zelenski nu revendică teritorii ruse.

Citește și: Două poduri rutiere din Bălți vor fi reparate

Rusia, care a declanşat o invazie asupra ţării vecine în februarie 2022, revendică anexarea a cinci regiuni ucrainene: Crimeea în 2014, urmată în 2022 de regiunile Lugansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson.

Preşedintele rus Vladimir Putina a negat în nenumărate rânduri existenţa unei naţiuni ucrainene, declarând că ucrainenii aparţin lumii ruse şi că identitatea lor este o creaţie artificială.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Preşedinta France Televisions, realeasă la conducerea EBU

Preşedinta France Televisions, realeasă la conducerea EBU Preşedinta France Televisions, Delphine Ernotte Cunci, a fost realeasă pentru cel de-al treilea mandat la conducerea Uniunii Europene...

Monica Bellucci, premiată la Roma cu trofeul Globo d’Oro pentru întreaga carieră

Monica Bellucci, premiată la Roma cu trofeul Globo d'Oro pentru întreaga carieră Celebra actriţă italiană Monica Bellucci a fost recompensată cu trofeul Globo d'Oro pentru...

Creatorul saudit al unui serial Netflix anunţă că a fost condamnat de un tribunal specializat în combaterea terorismului

Creatorul saudit al unui serial Netflix anunţă că a fost condamnat de un tribunal specializat în combaterea terorismului Creatorul saudit al unui serial de animaţie...

Autorii unor farse din Rusia, care au vizat politicieni din Occident, recompensaţi cu un premiu de stat

Autorii unor farse din Rusia, care au vizat politicieni din Occident, recompensaţi cu un premiu de stat Doi autori de farse din Federaţia Rusă, care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.